"Златна палма" за Джоди Фостър в Кан

58-годишната актриса е играла в над 70 филма

"Златна палма" за Джоди Фостър в Кан | StandartNews.com

Американската актриса и режисьорка Джоди Фостър ще бъде удостоена с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан, съобщиха организаторите на събитието.

"Джоди Фостър ще получи "Златна палма" като признание за блестящата ѝ кариера, уникалния й талант и дискретната ѝ, но същевременно твърда ангажираност за справянето с големите предизвикателства на нашето време", се казва в направеното от тях изявление.

В него се посочва също, че звездата ще бъде почетен гост на церемонията по откриването на 74-ия кинофестивал в града, разположен на Френската Ривиера, който ще се проведе от 6 до 17 юли.

Сред предишните носители на почетна "Златна палма" са Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Ален Делон.

"Идеите, които Джоди Фостър се стреми да предаде като актриса и режисьор са особено важни в това време на предизвикателства. Ще я почетем с топлота и възхищение", заяви фестивалният директор Тиери Фремо.

58-годишната Джоди Фостър е играла в над 70 филма, сред които "Шофьор на такси", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре".

През 1988 г. Фостър се снима в криминалната драма "Обвинената", за изпълнението си в която получава първата си награда "Оскар", припомня БТА. Световна слава и второ отличие на американската киноакадемия й носи ролята в култовия трилър "Мълчанието на агнетата" (1991).

Най-новият филм с участието на актрисата "Мавританецът" излезе на екран тази година. Въпреки че ролята ѝ донесе награда "Златен глобус", Фостър се размина с номинация за "Оскар".

Холивудската знаменитост е първата актриса, отличена с две награди на американската киноакадемия, преди да е навършила 30 години.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с филма "Анет" на френския режисьор Леос Каракс с Марион Котияр и Адам Драйвър в главните роли. Председател на журито ще бъде американският режисьор Спайк Лий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай