Здравко Палазов с изложба - 35 години творчески път

Събитието бе официално открито с емоционална реч от успешния бизнесмен и кандидат за кмет Стефан Сабрутев

Здравко Палазов с изложба - 35 години творчески път | StandartNews.com

Във вечерта на първия ден от месец октомври, в изложбената зала на Клуба на дейците на културата в Смолян, пред близки, свои почитатели и съграждани, талантливия художник Здравко Палазов представи вълнуваща изложба, по повод 35 години творчески път. Събитието бе официално открито с прочувствена и емоционална реч от успешния бизнесмен и кандидат за кмет Стефан Сабрутев

“За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва: „Има автори които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора.“ Всяко докосване до живописта на Здравко Палазов само по себе си е откритие, което във време на хаос, разруха и насилие са като самотни вестители на човешкия стремеж към светлината.“

Известна истина е, че живописта на Здравко е такава, какъвто е нейният автор. Здравко Палазов е човек със своя позиция и свой поглед към изкуството. Той е творец с чувство за социална справедливост, човек мислещ за Смолян и родния край. Именно за това живее и твори в Смолян.”

Изложбата съдържа 35 платна – портрети, пейзажи, композиции и е посветена на 35-годишната творческа дейност на художника. Експозицията идва от Пловдив, Варна и Бургас, където Палазов беше начело в публичния афиш на известните градове на изкуството и културата.

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност “Живопис“ при проф. Добри Добрев, веднага след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др.

Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии. Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Банан Бананов, Уилям Мередит, Ганчо Керечев и др.

Здравко Палазов е един от експертите участвали в създаването на Закона за културното наследство. Бил е директор на Художествената галерия в Смолян, през който период дейността на галерията се характеризира с активно присъствие в културния живот на Смолян – експонирането на много изложби с различни автори от България и чужбина.

Изложбата има още едно посвещение: „На големия поет и приятел на Смолян Любомир Левчев, който ни напусна преди няколко дни“. Тя ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 октомври т. г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай