Захари Карабашлиев: Българинът не цени свободата

Революционният модел у нас не работи, казва известният писател

Захари Карабашлиев: Българинът не цени свободата | StandartNews.com

Българинът не цени свободата си и никога не я е ценил истински. Революционният модел никога не е работил убедително за народа ни, коментира писателят Захари Карабашлиев в Би Ти Ви, където представи най-новия си роман "Опашката", излязъл със знака на издателство "Сиела", на което той е главен редактор.    

„Пандемията промени обществото ни по много начини. В нашето издателство, например, продължихме да работим, въпреки че редакторите не са заедно. Един може да е в Мексико, друг в родопско село. Ако има интернет, можем да работим това, което обичаме, стига условията да го позволяват. Ако си строител обаче, е ясно, че няма как да стане. Пандемията смени живота ни, а е нормално да искаме да сме заедно. Пандемията се отрази и на живота на книгата ми. Започнах я още през 2014 година. В един момент започнахме да обсъждаме и театралното й реализиране с режисьори. Това обаче така и не се случи. През годините обаче романът не се промени като структура и герои. Маските пък дойдоха именно с пандемията.

Един от героите ми казва, че българите никога не сме ценили свободата си. Смятам, че наистина е така. Трудно и сложно е да се отговори защо. Аз съм истински патриот, родолюбец. Знам колко е сложно да го кажа, но е факт - Априлското въстание не е онова всенародно надигане, малко села и градове се вдигат. Трудно може да убедиш българина да остави улегналия си живот заради свободата си. От друга страна, той никога не е бил мужик без земя, роб на плантациите - да работи за бели робовладелци, да бъде експлоатиран и използван като мужик в Русия. Той винаги е бил с особен суверенитет в рамките на Османската империя.

Не сме били нито толкова роби и зависими, нито толкова свободни. Това е част от нашето ДНК. Революционният модел никога не е работил убедително за България. Няма как да стигаме до високи нива на власт, без да сме изпиарствани. Функцията на политическия пиар, на това калъпиране, пакетиране е огромна. Ти си пакет, който да бъде продаден на политическия пазар."

Историята в романа е следната - жената на главния герой Павел се сдобива с опашка, а по същото време на него му предлагат да участва в следващите президентски избори и да ги спечели. Идеята е, че той може да участва в промяната - но той не мисли, че е пакетиран по начина, по който е, защото е достатъчно волеви и силен. В книгата има реални събития от политиката и социални събития в България.

Карабашлиев сподели и бащинската гордост от трите си дъщери. Най-голямата, от първия му брак, която живее в Сиатъл, няма проблем с българския език - чете, говори, пише. Неотдавна е открила в квартална "забутана" бибибиотека една от книгите му, преведени на английски. Веднага му звъннала - на свой ред горда, че американците четат творбите на татко й. Другите две дъщери, по-малките, са тук, в София, и дори вече са се снимали с новия му роман.      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай