За епидемиите – митове и реалност

Френският професор Дидие Раулт анализира заразите и громи фармацевтичната мафия

За епидемиите – митове и реалност | StandartNews.com

Нашумялата книга на професор Дидие Раулт „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ анализира няколко масови болести от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус. Освен че ни запознава с характеристики на въпросните инфекции, акцентирайки върху ролята на учените и реакцията на властите в съответните държави, авторът обръща специално внимание на медийния контрол, съзнателното усилване и изкривяване на факти, свързани с разпространението на болестите. Според него в диспропорцията между реалността и шума има няколко елемента:

  • обяснимият страх от нови болести
  • интересът на лаборатории, продаващи антивирусни средства - акциите на Gilead, например, осъществяват грандиозен скок на борсите
  • интересът на компаниите, произвеждащи ваксини, въпреки че не се знае дали болестта ще я има след година
  • хората, които са щастливи да не слизат от телевизионните екрани в качеството си на виртуални експерти
  • агенциите, които измерват нивото на страха в обществото
  • индивидите, които се възприемат като месиански спасители на човечеството.

„Хората обичат да се страхуват, но в дългосрочен план реалността надделява и те постепенно престават да вярват на каквито и да било предсказания. Което е също толкова опасно, колкото и сляпата лековерност“, отбелязва изтъкнатият френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница в Марсилия и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести, носител на голямата награда на INSERM. Професор Раулт има няколко книги, които разбиват насаждани с години митове. Като член на научния комитет към здравния министър на Франция, на 16 март той разкрива първите положителни тестове за хлорохина като ефективно лечение срещу Covid-19. Терапията срещна силен отпор и раздели научната общност във Франция на два лагера,  като конфликтът изглежда по-скоро френско-френски, а зад него прозират интересите на големи фармацевтични компании.

Ето и откъс от предговора на френския професор към изданието на „Колибри“.

„Ужасяващите сигнали за възможни епидемии се умножиха през последните години. Страхът от „лудата крава“, довел до значителни ограничения в консумацията на месо, двата птичи грипа, епидемията от грипа H1N1, коронавирусът SARS, коронавирусът MERS, китайският коронавирус, еболата, антраксът и свързаният с него биотероризъм, едрата шарка, вирусната инфекция чикунгуня, вирусната инфекция зика - за всички тези заболявания бяха направени математически модели и прогнози, които предсказваха евентуалната смърт на милиони хора. Нищо подобно не се случи, с едно изключение: грипната епидемия, която убива като най-обикновена грипна епидемия. Всички потенциални епидемии през последните 20 години, чиито названия вледеняват кръвта ни, надминаха общо едва 10 000 смъртни случая в един свят, в който всяка година умират по 56 милиона души. Не е много впечатляващо. От друга страна, незаслужено бяха пренебрегнати други епидемии, включително тези на холера в Африка и особено в Хаити, при които загинаха 10 000 души, и на тиф в Източна Африка, който също взе 10 000 жертви. Същевременно опасната епидемия от Clostridium difficile убива между 60 000 и 100 000 души годишно по целия свят. И накрая, когато се сблъскваме с паниката, предизвикана от преносимите заболявания като чикунгуня или зика, няма как да не се впечатлим от ниската смъртност и малкото случаи, наблюдавани във Франция, в сравнение с огромното медийно отразяване, на което те са обект, и политическата цена на решенията, свързани с тези сигнали. Броят на смъртните случаи във Франция, причинени за двайсет години от всички гореспоменати заболявания, превърнали се в предмет на ужасяващи прогнози (с изключение на грипа, който убива всяка година, но който не погуби повече хора в тревожната година на H1N1), е нищожен в сравнение с числата в предвижданията на медийните глашатаи. Имах вече възможността да кажа, че с изключение на „лудата крава“, за която не водя счетоводство, всички тези болести бяха убили за двайсет години в континентална Франция цифром и словом четирима души. Докато броят на злополуките с тротинетки само за 2019 година - пак в континентална Франция, възлезе на единайсет. Та какво да кажем за всички тези злокобни предвещания, разнасяни из цялата страна, за всички тези плакати по летищата, предупреждаващи за нещо, което е предизвикало смъртта на четирима души?! Да не говорим за милиардите, похарчени за лекарства, които така и не са се появили на бял свят, и за ваксинациите, които са се оказали безсмислени! Не би ли трябвало сериозно да се замислим над тези въпроси?

... Сайтът „Нашият свят в данни“ (Our World in Data) сравнява истинската смъртност, причинена от различните болести, и ехото им в Гугъл, „Ню Йорк Таймс“ и „Гардиан“. При едно и също заболяване действителната смъртност от 2% се превръща в 30% от новините при Гугъл, в 70% – при „Гардиан“ и в също толкова при „Ню Йорк Таймс“. В такъв случай би трябвало да предположим, че тероризмът, убийствата и самоубийствата представляват 70% от поместените в тези два вестника новини за смъртността изобщо.

... Тази тревога по отношение на епидемиите няма нищо общо с действителната смъртност при инфекциозните болести. В реалния живот тя непрестанно намалява през последните 30 години. Това се дължи на снижаването на смъртността от трите големи болести убийци: туберкулозата, СПИН-а и маларията. В случая със СПИН, например, спадането не се дължи на ваксините, а на забележителната кампания – благодарение на натиска, упражняван от неправителствените организации – да бъдат осигурени евтини лекарства, спасителни за заболелите и възпрепятстващи разпространението на епидемията. При маларията пък чудодейното лечение се осигурява от екстракт от китайски растения, но забележителното смекчаване на тази патология е свързано също така и с масовата употреба на напоени с инсектициди мрежи против комари. Що се отнася до туберкулозата, и при нея няма някакво ново революционно лечение: тя отстъпва терен поради по-качествените медицински грижи и по-добрите хигиенни условия, но въпреки това все още убива по 1,2 милиона души годишно по света.  За намалената смъртност допринася и ограничаването на плашещите хората респираторни инфекции от над 4 милиона през 1990-а до 2,6 милиона през 2019-а: съществен спад, дължащ се преди всичко на старите антибиотици и ваксинациите срещу пневмококовите инфекции, изтласкали пневмониите – някога най-голямата причина за съкращаването на дълголетието – на четвърто място. И причината за това е триумфът на съвременната медицина при лечението на съществуващите днес инфекциозни болести. В наши дни истински увеличаващата се инфекциозна болест, проследима из целия свят, е Clostridium difficile, която, доколкото ми е известно, никога не е била предмет на особена сензация.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай