Явор Гърдев с онлайн премиера в Плевен

"Унизените. Бералус" е от автор, намерил убежище в България

Явор Гърдев с онлайн премиера в Плевен | StandartNews.com

В 100-годишната история си Драматично–кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен за първи път има онлайн премиера - пиесата „Унизените. Беларус“ на режисьора Явор Гърдев, която е  част от международна инициатива за солидарност с беларуския народ. Автор на сценичния текст е известният беларуски драматург и режисьор Андрей Курейчик, изгонен от родината си заради участието в протестите срещу Лукашенко. Курейчик, който сега живее у нас, е разделен от семейството си от месеци. 

Представлението е репетирано и заснето при пълна индивидуална изолация на актьорите, без нито една пряка среща между тях в репетиционна зала, на сцена или пред камера. „Спектакълът не е сниман в театрално пространство, на сцена. Той нарочно е направен именно за зрителите ни, които се намират вкъщи и могат да гледат спокойно. Плевенски театър се включи в световната инициатива за солидарност към Беларус“, разказа пред БНР директорът на театъра Васил Василев. 

„Интересното за тази пиеса е, че тя ни дава много вътрешна гледна точка към тези събития, която никога в никакви новини не може да бъде видяна. Обезпечена е от седем персонажа, които имат реални прототипи. Базирана е на конкретния опитна много конкретни личности", допълва режисьорът Явор Гърдев.

В спектакъла участват Иван Бърнев, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Надя Керанова, Адриан Филипов, Александър Кънев и Красимира Кузманова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай