Вълдобрев и Карамазов оставят отпечатъци

Театър „199“ празнува 55 с нови звездни отливки за Стената на славата

Вълдобрев и Карамазов оставят отпечатъци | StandartNews.com

Нови звездни отливки ознаменуват рожден ден № 55 на Театър „199“. Отпечатъци за Стената на славата на 12 юни ще остави Стефан Вълдобрев, който неотдавна черпи за 50, а в сакралното столично мазе приема овации в хитовата трилогия на Яна Борисова и Галин Стоев „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“. Владо Карамазов също ще потопи пръсти и длани, за да се „разпише“ за поколенията, а под прожекторите в „199“ той играе в „Рибарят и неговата душа“ на Мариус Куркински по Оскар Уайлд. Две известни дами ще предприемат подобни действия - Стефка Янорова, която блести в „Брудершафт“, „Театър, любов моя!“ и „Сарабанда“, е третата в компанията за акцията на 12 юни, а редът на Мария Сапунджиева – в афиша с „Вечерен акт“ и „Вересии“, е на 16 юни.  Новите пана за Стената на славата пред „199“ ще бъдат монтирани и открити преди следващата планирана премиера – „Фернандо Крап ми е написал това писмо“ от Танкред Дорст. В постановката на Иван Урумов участват Иван Радоев, Любен Чаталов, Стоян Младенов и Ели Колева.

На 12 юни 1965 година е първата премиера на „199“ - „Майка земя“ от Чингиз Айтматов с режисьор Стефка Прохаскова и с участието Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов. На 12 юни 2020 година пък започва традиционната лятна програма на театъра. Първото представление, което ще открие слънчевите месеци, е суперуспешният авторски спектакъл на Ива Тодорова - „Приятно ми е, Ива!“, който беше отличен с две награди „Икар“ 2019 за водеща роля и драматургичен текст, както и със „Златен кукерикон“ 2019 за индивидуално театрално постижение. Началото е от 20 часа. На юбилейния сезон е посветена и премиерата на „Боклук“ от Елена Телбис – пиесата, която спечели последното издание на конкурса за съвременна българска драматургия на името на голямата актриса Славка Славова.

За 55 години на сцената в „199“ играят над 550 актьори в 295 постановки.  Стената на славата в пространството на „Раковски“ навършва 25 години – с 51 пана на 53 актьори. Днес 199-те места са намалени на 169 - след два ремонта за по-голямо удобство за зрителите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай