Виола на 300 години звучи в албум на БГ виртуози

Майсторът на тънката струна Румен Цветков и пианистът Людмил Ангелов записват Brahms аlliance за 3 дни в Барселона

Виола на 300 години звучи в албум на БГ виртуози | StandartNews.com

Двама приятели, обединени от страстта си към музиката, българското ДНК и преподавателската си кариера в чужбина, една почти 300 годишна виола, 3 дни записи и 16 композиции, вдъхновени от епичната любов  към 2 жени – така изглежда в цифри албумът Brahms аlliance. Най-новото бижу в класическия каталог на Gega New е създадено в студиото на легендарния продуцент и звукорежисьор Алберт Мораледа в Барселона. За Румен Цветков (виола) и Людмил Ангелов (пиано) творбите на Брамс са като таен език за общуване от първата им среща преди две години. Виртуозите се запознават в Южна Испания за рецитал от цикъла „Виола архиви“ и моментално си допадат като творци и темперамент. „Разбираме се прекрасно на сцената, свързват ни и много детайли в личен план, които направиха приятелството ни спонтанно и искрено“, споделя Румен Цветков. „В програмата на този първи наш концерт фигурираше една от сонатите на Брамс, а на вечерята след това, обсъждайки резултата, възникна и идеята да направим албум със сонатите на Брамс. Тези творби са може би най-записваните за инструмента, но това не ни разколеба, а по-скоро ни амбицира да споделим и нашия прочит на произведенията“, добавя Цветков.

Усещането за Brahms аlliance като за перфектния саундтрак за медитация стартира с Three Romances на Клара Шуман, най-скъпият приятел на Брамс, негова покровителка и знаков пианист за епохата на Романтизма.  Цветков и Ангелов отдават респекта си и към другата ключва женска фигура в живота на Брамс – сопраното Полин Виардо, чиито глас и непокорен дух го вдъхновяват да създаде композиции като Bohemiennes, Vielle Chanson и Tarentelle. Харизмата на Виардо оплита в мрежите си и писателя Иван Тургенев, с когото скандализират пуританите, живеейки под един покрив със съпруга й и четирите им деца. Сопраното с френски корен обича революциите не само в личния си живот, но и в музиката. Освен като оперна звезда тя гради кариера на гениален пианист и композитор, повлиял на кариерата на творци като Шопен и Лист.

Румен Цветков открива цигулката на 4-годишна възраст, а любовта си към виолата проявява като възпитаник на Пловдивското музикално училище. Свирил е в повече от 35 държави на 4 континента като солист и камерен изпълнител, споделяйки сцената със световните Ида Хендел, Бърнърд Грийнхауз, Владимир Менделсон и Майкъл Флаксман. Той е професор по виола и камерна музика в Консерватория Тилбург, Холандия, и в НБУ. Концертира с виоли, направени от Симеон Шодлер през  1785 г.  и Джузепе Джакети ди Рома.

Людмил Ангелов е от най-ценните музикални експорти на Варна в света. Популярен на пет континента, той е изнасял концерти и рецитали в престижни зали „Ла Скала“ в Милано, „Линкълн сентър“ в Ню Йорк, „Гаво“ в Париж и „Концертгебау“ в Амстердам. Преподава като почетен професор в НБУ, където ежегодно изнася и голям майсторски клас.  Признат като един от виртуозните съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов изпълнява многократно интеграла на клавирното творчество на гения и участва в журито на най-престижните Шопенови фестивали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай