Венелин Шурелов с изложба в Париж

Прочутият автор открива есенния сезон в Българския културен център

Венелин Шурелов с изложба в Париж | StandartNews.com

40 картини и някои от емблематичните фигури-обекти на визуалния артист Венелин Шурелов ще бъдат представени в първата му самостоятелна изложба в Париж „Rotations“ /“Ротации“/ по покана на Българския културен институт във Франция тази есен.  Експозицията се открива на 19 септември и може да бъде видяна от жителите и гостите на френската столица в галерията до 10 ноември.

Изложбата на Шурелов събира най-новите му, неизлагани до момента работи, както и някои творби от дългогодишния му проект SubHuman Theatre - платформата, която художникът разработва от 2004 година насам.

Шурелов създава в областта на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротесков и синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Работите му носят разпознаваем визуален код, а цялото му творчество изгражда собствени образи и митология, функция на епохата, в която живее.  Изследва и интерпретира все по-технологизиращото се битие на съвременния човек, техно-естетиката, машината, създаваща особена естетика на чудовищното. То очарова и отблъсква, съблазнява и плаши, легитимира и дестабилизира.  Теми на произведенията му са забравената емоция, потиснатата човечност и субкултурите, които те създават.  Човекът, утопията, мисълта, изведена до синтез.

Венелин Шурелов /1977/ е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия в София. Има редица участия в галерии и сцени в България, страни от Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай