Великите в Холивуд почетоха Шон Конъри

Имаше само един вариант за бащата на Индиана Джоунс и това бе Джеймс Бонд, заяви Стивън Спилбърг

Великите в Холивуд почетоха Шон Конъри | StandartNews.com

Харисън Форд отдаде почит на екранния си баща от "Индиана Джоунс" Шон Конъри. Конъри почина на 31 октомври на 90-годишна възраст. Дни след неговата кончина съболезнованията продължават.

Сред култовите роли, с които зрителите от различни поколения свързват сър Шон Конъри, е не само най-разпознаваемата му - първият Джеймс Бонд. По-младите виждат у него първо Хенри Джоунс-старши, баща на археолога авантюрист в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989).

"Той бе мой баща, не в живота, а в третия филм за Инди. Човек не познава удоволствието, докато не заведе Шон Конъри да се повози в коша на руски мотор и да подскача по извиваща се и друсаща планинска пътечка, докато той се извива от неудобство. Боже, така се забавлявахме. Ако е в рая, надявам се, че предлагат курсове по голф. Почивай в мир, скъпи приятелю", казва Форд в изявление за Hollywood Reporter, предаде "Площад Славейков".

Няколко дни след смъртта на легендарния актьор, съболезнования за него публикува и Стивън Спилбърг, режисьор на "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". Кастингът за ролята на бащата на Инди не бил никак труден, споделя той.

"Имаше само една опция, когато става дума за бащата на Инди и това бе Джеймс Бонд. Оригиналният Джеймс Бонд, великият Джеймс Бонд: Шон Конъри", пише Спилбърг.

Наред с остроумието и хумора, които Конъри вдъхна на образа, персонажът му е главен герой в сцена, която и до ден днешен се смята за най-емоционалния момент от цялата поредица – когато доктор Джоунс, изследовател на мита за Светия Граал, най-сетне нарича сина си "Индиана".

"Чрез таланта и енергията си сър Шон Конъри остави незаличима следа в историята на киното. Публиката му се простираше в няколко поколения, всяко от тях познаваше поне по една любима негова роля. Той винаги ще има своето специално място в сърцето ми като бащата на Инди. С усещане за интелигентна авторитетност и деликатна шеговитост, само някой като Шон Конъри може да предизвика у Индиана Джоунс момчешко съжаление или облекчение със строга бащина насмешка или радостна прегръдка. Благодарен съм, че имах късмета да го познавам и да съм работил с него. Мислите ми са със семейството му", пише Джордж Лукас, продуцент на третия филм за Индиана Джоунс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай