Участници в конкурс четат житието на Свети Ефрем Нови

Водещият от телевизия Европа Ангел Бончев дари свои книги на любознателните гимназисти

Участници в конкурс четат житието на Свети Ефрем Нови | StandartNews.com

Книги с житието на Свети Ефрем Нови получиха участници в Националния исторически конкурс. Гимназистите, които тази година писаха научни разработки по темата „Детството в историята“, ще четат творбата на водещия от телевизия Европа Ангел Бончев, който любезно я предостави за наградния фонд на организираната от фондация „Ценности“ надпревара.

Нейният председатели създател - бившата първа дама Антонина Стоянова,  20 години без прекъсване организира Националния исторически конкурс, в който младежите правят задълбочени проучвания чрез интервюта с участници в събитията или работа с документи по зададена тема.

Ангел Бончев обясни решението си да дари тъкмо книгата „Св.вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“от своите произведения: „Тя е уникална - съдържа история на манастира, в който е живял, история на намиране на мощите му, акатист, молебен канон, молитви. Всичко онова, което за повечето светци е разпръснато в няколко книги. До създаването й се стигна след 4-5 години. Това е първата православна книга, в която чудеса, които са описани вътре в нея, са разказани от хора, които застават с лицата си.“

В изданието на научното състезание участваха 58 момчета и момичета с 34 теми. Петър Стоянов по традиция връчи наградите на класиралите се на първо и второ място. На церемонията в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб ученици от цяла България трепетно очакваха да получат отличията си лично от  президента.  Както справедливо отбеляза Таня Еленска, преподавател от ППМГ “Добри Чинтулов” в Сливен, напоследък се нароиха много исторически конкурси, но „този освен, че е първият – от 1998 година, е с непрекъснато устойчиво развитие и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта“. Таня Еленска е непрестанен научен ръководител на гимназисти от първото издание на състезанието и нейни ученици са печелили първото и юбилейното 10-о издание.

Петър Стоянов призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8 клас на СУ “Христо Смирненски” от кърджалийското село  Черноочене. Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли чувствата и вълненията си в разговор с тях. Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също получи награда, обяви, че Туча Муса и Севилай са решили вместо да отидат на море с примамливото за един ученик финансово изражение на приза – 700 лева, да издадат написаното от тях в проучването „Името е достойнство, чест  - децата в община Черноочене и Възродителния процес”, за да стигне до повече читатели.  Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10  клас на  СУЕЕ “Свети Константин Кирил – Философ”  и Ивана Мангинова от 11 клас на ППМГ “Добри Чинтулов”. Третото място си поделиха три разработки – на  Георги Рангелов от 9 клас на Природо-математическа профилирана гимназия “Св. Климент Охридски” от  Монтана; Светослава Павлова от 9 клас на СУ "Константин Константинов" от Сливен и Дечо Павлов от 10 клас на  91-ва немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов” в София. Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондация „Ценности“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай