Танцови школи заплашват с протест

Те настояват за преразглеждане на заповедта на здравния министър

Танцови школи заплашват с протест | StandartNews.com

Неработещите зали за култура и изкуства, загубата на десетки часове работа с деца и възрастни изправят на пореден протест хореографи и ръководители на школи. Хората на изкуството споделят, че се чувстват сринати в дните на пандемията, в които наемите продължават да се плащат, а приходи и подкрепа няма.

Те настояват за преразглеждане на заповедта на здравния министър, с която се забраняват занятията от музикалното, танцовото и творческото изкуство, предаде БНТ.

От бранша определят ситуацията като дискриминиране на изкуството спрямо спорта. Притесняват се също, че ще има и отлив на деца.

За отваряне на танцовите и музикални школи настояват и деца, и родители, и преподаватели.

"Това все пак е къща, не е балетна зала. Нямаме тези огромни зали подходящи да танцуват децата. Опитахме се да направим от столчета станки, където да могат да тренират, но не се получава", каза родителят Десислава Галова.

"В балетната зала обучението е съвсем различно, имаме освен визуален контакт и физически контакт. Ние трябва да им помагаме, да усещат краката си и ръцете си, цялото си тяло, докато танцуват, няма как това да се случи виртуално", каза собственикът и преподавател в балетна школа Антония Лазарова.

А репетицията дистанционно е предизвикателство за родителите, болезнена за преподавателите и неефективна за децата.

Хората от бранша намират заповедта на здравния министър за двусмислена. Според тях ситуацията води до дискриминация между децата, занимаващи се със спорт, които могат да тренират, спрямо децата, които посещават школите за изкуство.

"Ние зареждаме именно елита на нашата нация, хората, които създават културата и лицето на България, в никакъв случай не омаловажаваме още един път вируса, ние сме от първите, които сме лишени от правото на труд и ще бъдем от последните, на които ще им е дадено това право", каза председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова.

"Държава, народ, без културни ценности, без да уважава своята култура, е варварски народ", каза собственикът и преподавател в балетна школа Антония Лазарова.

От бранша твърдят, че над 90 процента са засегнатите хора и настояват за среща със здравния министър.

От здравното министерство заявиха за БНТ, че следят непрекъснато хода на пандемията у нас и след положителен периодичен епидемиологичен анализ ще предприемат мерки, с които да се даде възможност да се възстановят дейности със значение на физическото, психическото и социалното развитие на обществото, в това число танцовите, творческите и музикалните дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай