Студенти питат „Боледуват ли книгите?“

Второкурсници анализират аспекти в книгоиздаването по време на пандемия

Студенти питат „Боледуват ли книгите?“ | StandartNews.com

"Боледуват ли книгите?" питат студенти в специалност "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Още заглавието разкрива отражението на пандемията от COVID-19 върху жанра в България и чужбина. Отговорите в томчето са резултат от усилията на възпитаниците от втори курс на Алма матер. Те представят как книгоиздателската индустрия преодолява последиците от пандемията през погледа на български издатели, книготърговци, библиотекари, блогъри, писатели и читатели.  Студентите не отразяват само чуждия издателски опит, но и се справят с  предизвикателството сами да създадат книга в необичайна обстановка.  Пръснати из цялата страна, извършват всички издателски процеси в условията на дистанционно обучение по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател гл. ас. д-р Георги Александров.

            Подемът на дигиталните формати, четенето като терапия, успехът на електронната книготърговия, изненадващите пазарни резултати, преоткритите заглавия, антикризисните мерки на издатели и институции, благотворителните инициативи... Това са само част от темите на 25-те текста, документирали „новото нормално“ в книгоиздаването. Студентите обобщават и изводите от анкетното си проучване за промените в читателските нагласи по време на пандемията. Предлагат и богата информация за държавна подкрепа, издателски кампании и професионална солидарност от различни страни по света. Затова и на корицата на своето издание младите автори го определят като „книга за протегнатите ръце в световното книжно семейство и нуждата от светлина в труден за всички период“.

            Електронното издание на „Боледуват ли книгите?“ е достъпно в сектора „Учебни медии“ на сайта на Факултета по журналистика и масова комуникация. От фейсбук страницата на книгата може да се научи повече за съдържанието и процеса на създаването ѝ. В продължаващата пандемична обстановка студентите ще представят своя сборник в онлайн платформата Zoom на 9 юни от 17.00 ч.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай