Стефан Марков влезе в алеята на класиците

Софийската галерия „Стубел“ представя големия бургаски художник

Стефан Марков влезе в алеята на класиците | StandartNews.com

Столичната галерия „Стубел“ представя експозиция с 33 творби на бургаския художник Стефан Марков - литографии, акварели, рисунки, акварел на ръчни хартии, маслени платна. Изложбата е посветена на 80 години от рождението и 20 години от смъртта му.  Кураторът доцент Ружа Маринска откри събитието в София. Марков е автор и на великолепни илюстрации на "Кентърберийски разкази" и "Записки по българските въстания". Днес те са класика, която показва как комбинацията от интуиция, знания и умения, талант, познаване и почит към авторите и творбите им, към съответната епоха и култура, дори към бита и костюмите, са отразени в неповторими графики.

 Именитият бургаски художник, познат за приятелите си като Боеца, завършва специалност "Графика" в Националната художествена академия през 1967 година. В началото това е и жанрът, в който се изявява най-силно - експериментирайки с технологии и илюстрации. След години обаче разширява посоката си и смело се гмурка в нови - и класически, и експериментални - неизследвани територии на живописта, пастела, акварела и смесените техники, като дори сам ръчно приготвя специалната хартия, на която твори.

 Работи като художник в списание „Лик“ от създаването му през 1965-а  до закриването му през 1992-а.  През този период развива и показва пред публиката влечението си към дизайна на книжното тяло.  Стефан Марков прави изложби в "Ирида", "Хитсучи" в Япония, в Овер-сюр-Оаз и "Норд ест" във Франция.  Платната му са радвали публиката в многобройни страни по света, сред които са Финландия, САЩ, Русия, Германия, Швейцария, Португалия, Австрия и други.  Получава редица авторитетни награди от родни и чужди конкурси – на името на Борис Ангелушев (1986), сребърни плакети от биеналето на графиката във Варна (1991 и 1997), почетни дипломи от "Ел Ферол" в Испания (1989 и 1991), награда на журито от биеналето на графиката в Маастрихт, Холандия (1993), специална награда на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997). Днес на негово име има учредена награда - плакет за млад график – „Стефан Марков“, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“. 

Определят Стефан Марков и като художник на антитезите - от тъгата и носталгията по разрушения патриархален и романтичен свят - до експлозията на модерните нови времена. Морето е централна тема за няколко серии творби на автора от края на 80-те и началото на 90-те години. От платната на бургаския художник, оставил морето в родния град и работещ в столицата, надничат рибарски лодки, самотни кейове, далечни острови, потънали кораби, вълни и пясък и безчет морски обитатели. Тези картини се характеризират със силен романтичен акцент и изчистени линии, които разказват истории - мълчаливи и съзерцателни.

"Изборът на Стефан Марков – и това днес осъзнаваме с особена яснота – беше достоен, каза Ружа Маринска на откриването на изложбата в галерия „Стубел“. - Като артист той защити своя личен и душевен периметър. Съумя да развие и докаже дарбата си на роден художник, без да направи компромис с официозните, макар и престижни модели. Изкуството му звучеше все така автентично и излъчваше същата слънчевост, с която го познавахме. Иска ми се да вярвам, че това изкуство ще остане в ценностната скала и на бъдещите поколения."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай