София на крака пред Одисей от Пловдив

Театралният хит гостува в Народния, БНТ излъчва документален филм за него на 8 февруари

София на крака пред Одисей от Пловдив | StandartNews.com

Стотици ценители на високото изкуство аплодираха в Народния театър „Одисей“ на държавната трупа от Пловдив. Хитовият спектакъл на Александър Секулов и Диана Добрева изправи на крака публиката, която буквално изгледа на един дъх случващото се на голямата сцена. Големите овации най-вече са за Константин Еленков, който се справя чудесно с ролята на Омировия герой, разтърсван от вечните проворечия между сърцето и разума, между душата и социума, между божественото и човешкото. Бунтарят Одисей, който не желае да се подчини на съдбата и Олимп, се връща при вярната си съпруга Пенелопа /тук в 10 образа/, сина си Телемах и баща си, но отново ги напуска, за да ни припомни още веднъж, че истината е в пътя и Итака винаги е началото, а не краят  , и че докато има памет, няма смърт. Мощната трупа на Драмата под тепетата прави истинско зрелище с помощта на перфектния технически екип, вече номиниран за „Икар“.   

На 8 февруари БНТ2 пък ще излъчи документалния филм „Одисей“, който ще отведе публиката не просто зад завесата. Познавачите ще се потопят в красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града „в книгата на бъдещето“ - думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните артисти, които говорят пред камерите за силата на мита за Одисей. Пантазис е и пряк участник в представлението – той е от композиторския екип, създал хипнотичната музикална картина.

В кадър е режисьорката Диана Добрева - в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла: завръщането към себе си, за дългото пътешествие към нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това колко е важно да помним. За миговете тишина и паузите, в които всичко притихва, за да се долави ангелският полъх на великото изкуство. Самият Константин Еленков споделя, че не е същият мъж от началото на репетициите. Пътят в професионалната му Одисея всъщност е истинска среща със собствената му майка - Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството. Константин разказва и за общуването със съвременните наследници на Омир – в опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник „Ню Йорк таймс“ за най-популярната на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните жители от острова на Одисей. За да запечата усещането, че всеки тук и навсякъде по света е Одисей.

Филмът е усилие да се съхрани този изключителен момент от историята на Пловдивския театър – както и участието на всички тези 300 човека, участвали в създаването на „Одисей“. „Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов“, категорична е Диана Добрева. Тя и писателят драматург са изключителен творчески тандем, създал „Вълци“,  „Дебелянов и ангелите“ /5 награди „Аскеер“/, „Калигула“, „Одисей“. 

„Текстът на „Одисей“ Сашо Секулов пренаписа няколко пъти -  ползва като основа Омировата „Одисея“, но зрителите откриват множество цитати,  втори, трети и още пластове и планове на интерпретацията на темата за човека, който търси себе си“, коментира директорът на пловдивския театър Кръстьо Кръстев. В постановката звучат стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай