След обвиненията в сексизъм: Постни Глобуси без изненади

Тазгодишните награди се проведоха без звездни гости, червен килим, преса и съпътстващи партита

След обвиненията в сексизъм: Постни Глобуси без изненади | StandartNews.com

Тазгодишните награди "Златен глобус" се проведоха без звездни гости, червен килим, преса и съпътстващи партита. Говори се, че решението за орязаното събитие се основава не само на неотдавнашния скок на COVID-19, а и на това, че церемонията, която почти през цялата изминала година беше обградена от скандали, сега е мълчаливо бойкотирана от Холивуд.

Организаторите на "Златен глобус" отрекоха слуховете, че обикновено бляскавата церемония се провежда в необичаен формат заради многобройните обвинения, свързани със сексизма и расизма, съобщи "Сън", предаде БГНЕС.

Президентът на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA) Хелън Хоун заяви, че номинираните и пресата не са били поканени поради бързото разпространение на варианта Омикрон.

"Това ще бъде много малко събитие само пред нашите членове и нашите победители", каза тя преди церемонията. "Няма да има вечеря, защото предприемаме много предпазни мерки заради Омикрон. Ще бъде само много кратка 90-минутна церемония, на която ще обявим победителите".

Междувременно много известни личности, като Скарлет Йохансон, призоваха за бойкот на наградите "Златен глобус". Йохансон заяви, че често е чувала сексистки забележки от някои членове на HFPA, като някои от тях са граничили със сексуален тормоз. По-рано актьорът Том Круз върна всички свои "Златни глобуси" на организаторите.

NBC отказа да излъчва събитието, Netflix, Amazon и WarnerMedia също спряха да си сътрудничат с Асоциацията, а повече от 100 компании отказаха предложения да се ангажират с наградите.

Организаторите на церемонията по награждаването отбелязаха, че през последните няколко месеца много аспекти на събитието са били преразгледани, а съставът на журито е бил разширен и е станал по-разнообразен от расова гледна точка.

Относно главните призове, победителите бяха първоначално предвижданите според критиците. Мрачният уестърн на Джейн Кемпиън "Power of the Dog" ("Силата на кучето") стана вторият филм, режисиран от жена, който печели наградата за най-добра драма (дали наистина заради достойнствата на филма, или заради това, че режисьорът е жена?!). Филмът спечели и наградата за най-добър режисьор и най-добър актьор в поддържаща роля за Коди Смит-МакФий.

Римейкът на "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг взе наградата за най-добра комедия или мюзикъл и за главна и поддържаща женска роля в мюзикъл или комедия за звездите Рейчъл Зеглер и Ариана ДеБоуз (и двете с пуерториканско потекло, забележете!).

Уил Смит и Никол Кидман спечелиха наградите в категориите за най-добър актьор и актриса във филмови драми за ролите си в "King Richard" и "Being the Ricardos". Мнозина предричаха наградата да вземе Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", но Уил Смит се оказа печелившия (дали цветът на кожата отново не изигра роля?!). Все пак Смит през годините е доказал ако не друго, то силата да се превъплъщава в трудни образи на екрана.

За най-добър сценарий грабна приза „Белфаст“ на Кенет Брана“, за най-добра песен, очаквано – „Смъртта може да почака“ на Били Айлиш към едноименния филм, а за най-добър саундтрак беше отличен „Дюн“.

Но нито една от звездите не присъстваше в „Бевърли Хилтън“.

Събитието не успя да се наложи и като номер 1 по следене в Twitter, тъй като феновете на попкултурата бяха по-ангажирани със смъртта на известния американския комик Боб Сагет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай