Щастливецът си отиде (обновена)

Поклонението пред Стефан Данаилов в Народния театър продължава

Щастливецът си отиде (обновена) | StandartNews.com

„Щастливецът си отиде“, промълви Асен Шопов, след като излезе от поклонението пред Стефан Данаилов в Народния театър. Така легендарният режисьор припомни една от най-добрите роли на Ламбо – тази на Алеко Константинов. Хиляди продължават да се редят пред храма на Мелпомена, за да се сбогуват с любимеца на нацията. Вратите ще бъдат отворени и за последния от опашката, увериха от Народния театър.

Покрай затворения ковчег, поставен във фоайето на първи балкон, преминават почитателите на Мастера от няколко поколения. В началото на траурната церемония Силвия Лулчева, една от най-известните студентки на професора, прочете трогателни думи от името на неговите ученици. „Сбогом, Мастер! Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството. Благодарим ти за безпощадно точната искреност. Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше съсредоточено върху това колко сме пораснали като човеци. Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш. Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност. Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем през живота си, протегнали ръце към мечтата да те заслужим. Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота. Благодарим ти, че ни зарази с лудостта си. Благодарим ти, че ни учеше на екипност и партньорство в професия, в която всеки се изкушава да изпъкне, да е пръв, да е по-напред. Благодарим ти, че преди да станеш професор, беше академик по човекознание, човеколюбие и човещина. Благодарим ти за широтата, за свободата, за мащаба на смелото ти сърце. Благодарим ти за щедростта, за замаха, за смеха. Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твойте учители, към твойте състуденти и приятели. Благодарим ти, че ни покори с непосилната лекота на любовта и усмивката си. Благодарим ти, че ни показа какво е диалогичност, дипломатичност и внимание към всеки. Благодарим ти, че ни остави домашно - да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик? Сбогом, Мастер! Прости ни! Обичаме те, Учителю!“.

Слова произнесоха още ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Станислав Семерджиев и председателят на Висшия съвет на БСП Корнелия Нинова.

Росица Обрешкова, племенницата на Ламбо, също застана пред микфорона. „В спомена си винаги ще стоим на твоята маса, онази голямата в хола, отрупана с нежност и топлина, цялата банда, заедно, около теб. Помислил си за всички ни: Ая е вегетарианец, за Стефи трябва да има кола, за Виктория и Владето да се сготви  боб, от големия, за Росен и Вики да се купи бира, а за мен… „Айде, Обрешкова, бързо сервирай, че ще изстине…“ Ти ще се шегуваш най-вече с остаряването, а сетне ще споделяш мълчанията си, докато леко усмихнат пиеш кафе… Благодаря, че притежаваме дара да бъдем част от живота ти. Благодаря за добрината, все още за нея няма сътворено прилагателно. Благодаря за най-голямото наследство – паметта за  Стефан Данаилов“.

В почетния караул се редуваха Силвия Лулчева, Башар Рахал, Китодар Тодоров, Иван Панев, Дарин и Деян Ангелови...

Сред първите, които поднесоха цветя, бяха Татяна Лолова, Жоржета Чакърова, Аня Пенчева, Мария Каварджикова, Владимир Пенев, Христо Мутафчиев, Стоян Алексиев...

Пред Ламбо се поклониха президентът Румен Радев, министърът на културата Боил Банов, президентът Георги Първанов, бившите премиери Огнян Герджиков и Пламен Орешарски, председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, бившият треньор на националния отбор по футбол Димитър Пенев, Астор...

Димитър Пенев и Пламен Марков бяха сред футболните хора, които се простиха с Ламбо

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай