Серенади със Софийската филхармония и Константин Илиевски

Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала "България"

Серенади със Софийската филхармония и Константин Илиевски | StandartNews.com

Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала "България". Под диригентската палка на Константин Илиевски Софийската филхармония ще представи Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук. Дворжак и Сук са сред най-ярките представители на чешката музика, а творбите им са сред най-изпълняваните на световните сцени.

Дворжак пише своята Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878-а и в нея си личи любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира буквално народното творчество, това увлечение се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.

Йозеф Сук е ученик, приятел и зет на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак забелязва меланхоличното напрежение в голяма част от музиката на Сук и му препоръчва да напише по-лека и весела музика. Така се ражда Серенадата за струнен оркестър. Произведението добива бързо популярност и е харесано дори от самия Брамс, с чието одобрение Сук го публикува.

Наследник на известни музиканти, Константин Илиевски завършва с пълно отличие („summa cum laude”) оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил в Братислава, а след това продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Учи композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц. Участвал е и в престижни диригентски майсторски класове във Виена с известни диригенти и оркестри като Бертранд дьо Били с Веберн Симфониета – Виена, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте – Виена, Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър.

Като гост-диригент е работил с много чужди и български оркестри, като ORF-RSO Виена, Камерния оркестър на Виенските симфоници, Словашката национална филхармония и Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, Haциoналната опера и Радиотелевизионния оркестър RTSH на Албания, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на радио „Класик ФМ”, Словашкия камерен оркестър, Симфоничния оркестър „Окцентрик” и Симфоничния оркестър „Л. Ван Бетовен” (Виена – Австрия), „Младежкия симфоничен оркестър на Флорида – САЩ и други.

Едва на 17 години основава Sinfonietta dell’Arte в Братислава, чийто генерален музикален директор, главен диригент и художествен ръководител е и досега. През 2010-а Илиевски е част от журито на международния композиторски конкурс „Artistes en Herbe“ в Люксембург и става почетен член на международната арменска организация „AGBU” за изключителни музикални постижения. През 2011-а издателството „Dr. Müller“ издава книгата му „Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света”. Участва в юбилейния 200 сезон на „Дружеството на приятелите на музиката” във Виена, като изнася концерт в прочутата зала „Музикферайн” с Камерния оркестър на Виенските симфоници. През 2013-а е избран за един от 20-те участници във финалите на реномирания международен 53-ти конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „Виктор Юго” (Франш-Комте).

От 2014 до 2020-а Константин Илиевски е главен художествен ръководител на Камерен оркестър „Дианополис” –  Ямбол. От 2015-а и директор на музикалните празници “Златната Диана” в Ямбол и преподавател в Братиславската консерватория. През 2016-а става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От 2020-а е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.

През 2018-а получава „Кристална лира” в категорията „диригент” от СБМТД. В началото на 2019-а Константин Илиевски е диригент на исторически първото концертно турне на Софийска филхармония в Китай. Участвал е в множество международни фестивали и е работил с реномирани солисти от световна класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай