Раздадоха Икарите в празния Народен театър

Това е апокалипсис, каза Марин Янев

Раздадоха Икарите в празния Народен театър | StandartNews.com

Поредните Икари бяха раздадени в празния Народен театър, а самата бърза церемония се случи на голямата му сцена. Водещият Митко Павлов беше с гръб към креслата без зрители. „Това е апокалиптично – надявам се, че се случва за първи и за последен път в живота ми“, каза големият Марин Янев, който получи „Икар“ за цялостно творчество. Другите две почетни статуетки бяха за режисьора Никола Петков – за чест и достойнство, и за Кирил Маричков. Снежина Петрова, която е под ковид карантина, се включи от дома си, за да благодари за Икара за проекта „Медея“. 

При артистите с главни роли победиха Йордан Ръсин като Андрей в „За едно явление от електричеството“ по Чехов във „Възраждане“ и Елена Димирова за превъплъщенията си в „Как е“ по Самюъл Бекет на „Сфумато“.

При поддържащите роли отличниците са Димитър Банчев за Козме в „Слава“ и Станка Калчева като Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ в „199“.

Най-добра постановка стана „Празникът“ на Явор Гърдев в „Зад канала“, а пръв между режисьорите е Стайко Мурджев за „Слава“ от Питър Куилтър в Драмата на Пловдив. При сценографите спечели Мариета Голомехова за „Последният човек“, при техническите екипи – Пловдив за „Одисей“ по Омир на Александър Секулов и Диана Добрева, при композиторите - Михаил Шишков-син за „За едно явление от електричеството“. Боян Папазов с „13 преображения“ и Асен Терзиев с „Драмата и английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“, са отличени сред авторите на текстове.

В жанра на кукленото изкуство Икари получиха Милен Апостолов за музиката в „Меко казано“ и „Хартиени истории“ и кукленият театър в Русе за „Пинокио“.

В хореографията победи Нина Петровска, а при пърфомънсите - Стефан А. Щерев, продуцент на „Нонумент“. При жените в дублажа първа е Ася Братанова за Конча и Монахинята в „Щурите съседи“, а при мъжете - Станислав Димитров за Дон Луис в „Шест сестри“. Николай Балкански взе „Икар“ за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

При дебютантите спечелиха Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за изпълнението им в „Косвени щети“ по книгата „Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич в Театър „Азарян“, НДК.

Церемонията беше излъчена по БНТ 1 в полунощ срещу Деня на народните будители. Сред гостите, които връчваха статуетките, бяха вицепремиерът Марияна Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай