Пускат БГ филми за 5 лева в столицата

Утре в програмата на „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8 и "Евросинема" само български хитови ленти

Пускат БГ филми за 5 лева в столицата | StandartNews.com

Пет столични киносалона утре ще прожектират български филми срещу билети само от 5 лв. Инициативата е на Столична община и Националния дворец на културата. Събитието е посветено на празника - 13 януари, Деня на българското кино и Националния филмов център.

Салоните са - „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, "Евросинема". В програмата са включени новият филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“. Също така зрителите могат да видят носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. Честването на празника на българското кино е част от календара на културните събития на Столична община.

През 2018 г. наши продукции спечели международни награди и записаха успешни участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс. През 2018 г. беше възстановено финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 г. беше увеличен за пръв път от шест години насам с два милиона лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай