Потомка на Методий Кусев създава БГ училище в Швейцария

От 2004 година в швейцарския град Цюрих функционира частно българско училище

Потомка на Методий Кусев създава БГ училище в Швейцария | StandartNews.com

От 2004 година в швейцарския град Цюрих функционира частно българско  училище. "Сега, 15 години по-късно, в него се обучават вече 53 момчета и момичета", съобщи пред БТА Маргарита Кусева, основател на българското дружество „Родна реч“ в Цюрих. Учебната програма включва 80 часа и е съобразена с изискванията на МОН. Родителите на децата заплащат по 250 франка за семестър. Частното българско училище има открит филиал и в още един швейцарския град - Цуг, а преподавателите вече са трима. За уроците са осигурени учебници от Министерство на науката и образованието.В учебната програма са включени и лекции по история и география на България.
Учениците са на възраст от 2 до 13 години и са разпределени в шест групи. "Всеки възпитаник на „Родна реч“ научава български език писмено и говоримо за три-четири години", казва Кусева. Оценката от български език влизала в свидетелството на всеки техен възпитаник след втори клас в швейцарското училище. В българското училище има и курс за възрастни. Настоятелството кани на гости български културни дейци, организира концерти и театрални постановки. Тук няколко пъти своето високо изкуство е показал и представителният детски ансамбъл „Загорче“ от Стара Загора.
 "Откриването на училището е преди всичко успех за нашата сравнително малка българска общност в Швейцария“, казва Маргарита Кусева. Тя е внучка на старозагорският митрополит Методий Кусев, който създава български училища и читалища в Македония през Възраждането. Сега и тя като прочутия си дядо популяризира българския език и културата ни в алпийската страна. Маргарита е компютърен специалист и работи по проекти в държавната администрация. Омъжена е за швейцарец и е щастлива майка на три деца. 
 Българското училище и дружество "Родна реч" имали подкрепата и на известни българи с успешна кариера в страната на шоколада и банките. Сред тях са световно известните оперни изпълнители Веселина Кацарова – артистичен директор на Старозагорската опера и Почетен гражданин на Стара Загора, и тенорът Бойко Цветанов.
Фото - Румяна Лечева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай