Почина поетесата Федя Филкова

Българската Емили Дикинсън си отиде на 70

Почина поетесата Федя Филкова | StandartNews.com

Голямата поетеса Федя Филкова почина на 70, съобщи БНР.  Тя е автор на осем стихосбирки, превела е повече от 20 книги с немскоезична поезия и проза. Дългогодишен редактор в издателство „Народна култура“ (1982 – 1992).

След демократичните промени в България през 1989 г. работи като държавен експерт и дипломат, културен аташе в българското посолство във Виена (1992 – 1995), външнополитически секретар на президента Петър Стоянов (1997 – 2002) и съветник в българското посолство в Берлин (2005 – 2008).

Носител е на Австрийската държавна награда за художествен превод за 1995 г. През 2015 г. е отличена с наградата „Златен век“ – „Печатът на Симеон Велики“, на Министерството на културата.Стихотворенията ѝ са превеждани на различни езици, а през 2013 г. на немски език в превод на Андреас Третнер излиза антологично издание със 77 нейни стихотворения.

Още след първата ѝ стихосбирка „Цветя с очите на жени“ поетът Александър Геров я нарича "българската Емили Дикинсън“ (1982).

"Федя Филкова не беше от авторите, които шумят около себе си, макар у нас това да е единствената гаранция да бъдеш прочетен. Фината чувствителност се съчетава с категоричност, прозорливост и дълбочина на мисълта, с пестеливост в изказа. Някои от най-кратките ѝ стихотворения са буквално огладени от водата камъни, сякаш положени в японска градина. Нищожно малко са у нас поетите, които пишат в този ключ и това прави подобна поезия трудно припозната от българския литературен пейзаж.", казва Силвия Чолева.

Проф. Михаил Неделчев определя творбите на Федя Филкова като минималистична литература, деликатна стилистика, вградена в смели тематични насоки: „Това е литература, която говори за смъртта – и поезията, и прозата. Много малко са тези от нас, които говорят за смъртта, мислят за нея, успяват да опитомят смъртта." 

Федя Филкова е съпруга на изключителния поет Николай Кънчев (1936 – 2007). От 2007 г. организира заедно с актьора Милен Миланов ежегодния "Поетичен Никулден", а от 2012 г. присъжда Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай