Овации за Кабаиванска в „Арена ди Верона“

Световната дива бе почетен гост за спектакъл № 500 на Даниел Орен

Овации за Кабаиванска в „Арена ди Верона“ | StandartNews.com

Легендарната Райна Кабаиванска бе почетен гост в „Арена ди Верона“ за 500-ия спектакъл на Даниел Орен - един от титаните на диригентския пулт в съвременния оперен свят. Публиката в най-известния в света античен театър посрещна българската дива с възторжени аплаузи. Творческото партньорство на Райна Кабаиванска и Даниел Орен започва през 1980 година  в Римската опера с „Манон“ от Масне и продължава повече от 20 години във всички големи италиански театри с „Адриана Лекуврьор“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Веселата вдовица“, „Фалстаф“, „Манон Леско“, „Роберто Деверьо“... Исторически са спектаклите им на „Тоска“ в Римската опера през 1990 година  с участието и на Лучано Павароти. Особено преклонение Орен изпитва към превъплъщението на Райна Кабаиванска в образа на Адриана Лекуврьор. „ В продължение на 20-25 години, в които представяше тази роля, Райна Кабаиванска бе единствената и най-голяма Адриана“, споделя той.

 

 

Кабаиванска дебютира като Адриана Лекуврьор през 1968-а в Театро Реджо ди Парма. Под диригентството на Орен я изпълнява в Римската опера, „Ла Фениче“ във Венеция, „Карло Феличе“ в Генуа, „Верди“ в Триест, „Сан Карло“ в Неапол и Театро Реджо в Торино, където е и последната Адриана на Кабаиванска през 1994-а.        

В тържествената вечер във Верона Даниел Орен дирижира „Тоска“. В едноименната роля се представя световноизвестното сопрано от китайски произход Хюи Хе. Тя се изява във всички най-големи  световни оперни театри, а в „Арена ди Верона“ участва за 15-ти пореден сезон. Хюи Хе е първата (и единствена засега) азиатка, канена за Тоска в „Ла Скала“.  През 2002-а  Райна Кабаиванска е в Театро Реджо ди Парма за своята последна „Тоска“ на италианска сцена. За да дебютира в ролята, там е и Хюи Хе. Великата примадона обучава младото сопрано. „Трябва много да благодаря на госпожа  Кабаиванска за всичко, на което ме  научи. Тя ми помогна да разбера, че за да бъда своята героиня, трябва да мисля като нея. Научи ме да интерпретирам и да предавам емоцията на публиката.“

На 10 септември Райна Кабаиванска пристига в България за своя 19-ти международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. След прослушване на всички кандидати, маестра Кабаиванска ще избере 12 млади оперни певци, с които ще работи за усъвършенстване на вокална техника и артистична интерпретация. Галаконцертът на лауреатите е на 29  септември в Софийската опера и балет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай