Овации и сълзи за „Мъжът на третия ден“ в Дома на киното

Лентата разказва за драмата на двама азери, пленени от арменците

Овации и сълзи за  „Мъжът на третия ден“ в Дома на киното | StandartNews.com

Азербайджанският филм „Мъжът  на третия ден“ предизвика топли аплодисменти в препълнената зала в Дома на киното“ в София. Лентата бе показана в рамките на Филмовия фестивал SOFIA MENAR и изгледана с голям интерес от ценителите на качествени  продукции. "Мъжът от третия  ден", продуциран от филмовото  студио "AzerbaijanFilm" разказва драматичната история на азербайджанец, който след освобождаването си от затвора  открива, че семейството му е загинало, а родният му район е окупиран от Армения. Той пресича с голям риск така наречената „линия на съприкосновение“ съсс войсънародник и достига до своето село в Калбаджар, където отива, за да посети гроба на  родителите си.

Но това не е само филмов сюжет, а суровата действителност, пред която е изправен Азербайджан от почти́ 30 години.Арменско-азербайджанският конфликт доведе до окупирането от Армения на почти една пета от територията на Азербайджан и превърна всеки десети човек в моята страна вътрешно разселено лице или́ бежанец, напомни преди прожекцията тази тъжна статистика посланикът на Азербайджан г-жа Наргис Гурбанова. Филмът е вълнуващ разказ за тъжната съдба на Дилгам Асгаров и Шахбаз Гулиев, които бяха пленени от армията на Арме́ния при посещението им на гробовете на родителите им в окупи́рания Калбаджарски регион на Азербайджан през 2014 г.,разказа дипломатът. Изфабрикуваното от незаконния сепаратистки режим дело осъди Дилгам на доживотен затвор, а Шахбаз - на 22 години лишаване от свобода. Въпреки силнотоосъждане на тези действия от международната общност, двамата още са в плен. "Мъжът от третия ден" описва трагедията, породена от този конфликт, тежкото положение на 1 милион азербайджанци, избягали от домовете си и огромното им желание да се върнат в земите, където техните предци са живели от векове. Филмът е прожектиран на 41-ия Световен филмов фестивал в Монреал  през 2017 г. година в Канада, на 39-ия Международен филмов фестивал в Кайро и спечели награда за най-добър актьор на 5-ия Международен филмов фестивал в Антакия през 2017 г.

Вечерта на азербайджанското кино се проведе за трети път в „Дома на киното.През 2018 г. Азербайджан отпразнува 120 -годишнината на азербайджанската кинематография, която бе отбелязана и в България с филмови проже́кции в София, Варна, Бургас, Пловдив, Созопол и Руен. Така българските любители на киноизкуството вече са запознати с богатите традиции и успехи на кинематографията на Азербайджан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай