Открива се филмовият фестивал във Венеция

Фестивалът ще продължи до 7 септември

Открива се филмовият фестивал във Венеция | StandartNews.com

Довечера ще бъде открито 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция с прожекцията на "Истината" на японския режисьор Хирокадзу Корееда с участието на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Фестивалът ще продължи до 7 септември.

В състезателната програма са включени 21 филма. Само два от тях са режисирани от жени. Артистичният директор на филмовия фестивал във Венеция Алберто Барбера е против въвеждането на квоти и смята, че единственият критерий в избирането на филм за участие трябва да е и е неговото качество, и допълни:

"Имаме прекрасна комбинация от утвърдени режисьори, както и много нови лица, нови таланти, открития. Фестивалът е пълен с нешлифовани диаманти и се надяваме те да получат вниманието на публиката и критиците".

Брад Пит, Скарлет Йохансон и Хоакин Финикс са част от актьорите, които ще преминат по червения килим на най-стария филмов фестивал в света.

Сред филмите, които ще се борят за "Златния лъв" тази година, са научната фантастика "Към звездите" на режисьора Джеймс Грей, в която Брад Пит играе космонавт, търсещ отдавна изчезналия си баща. В "Жокера" Хоакин Финикс влиза в кожата на популярния злодей от поредицата за Батман, но лентата е самостоятелна история.

С интерес се очакват и филмите, продуцирани от „Нетфликс“, един от които е „Пералнята“, базиран на скандала с „Досиетата от Панама“. В него си партнират Мерил Стрийп, Гари Олдман и Антонио Бандерас.

Интересен момент, предизвикващ полемика, е завръщането на Роман Полански с лентата „Аз обвинявам“ за „аферата Драйфус“. Режисьорът от полски произход беше изключен от Американската киноакадемия през 2018-а поради нарушения на етичния кодекс заради обвиненията в сексуални посегателства към него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай