Откриха нови стихове на Яворов

Последните строфи на великия поет и документи, свързани с дейността му като общественик и революционер четем в „Непознатият Яворов“

Откриха нови стихове на Яворов | StandartNews.com

Голямата литературна загадка е разкрита! Чудото стана! След повече от 100 години се появиха  неизвестни стихотворения, писма и документи великия Яворов. Собственост на частно лице, те бяха подложени на експертна оценка и автентичността им бе потвърдена. Сега те стават достояние за всички българи с книгата „Непознатият Яворов“ на „Персей“ и фондация „Пейо Яворов“ със съдействието на Георги Зъбчев. Интересът към томчето е изключителен. Преди години точно „Персей“ издаде „Не бой се и ела“ - откровения и вечни стихове на Яворов, Дора Габе, Мина и Лора за техните отношения.

„Непознатият Яворов“ разказва за момента от живота на поета революционер, когато той втори път отива да се бори за освобождението на Македония. Тогава е войвода на чета от Македоно-одринското опълчение, избран е за първи кмет на Неврокоп - днес Гоце Делчев - и заедно с още трима войводи сами превземат Кавала, като се представят за парламентьори на българската войска. Всички документи са ясно датирани – октомври 1912 г. Автентичността им е категорично потвърдена от доцент Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни.

Книгата включва историческа студия на Милкана Бошнакова за връзката на Яворов с освобождението на Македония, за случилото се с него там по онова време, за лидерите на организацията, с които общува Яворов, за събитията около превземането на Неврокоп и Кавала. Илюстрирано е с много снимки. Представени са всички документи – като факсимилета, доказващи автентичността на всичко, като разчетен текст от Милка Бошнакова. Виждаме парче от турско знаме, разсечено от Яворов и с дарствен надпис за сподвижник - Григор Белокапов от Коньово, четири писма до близки приятели на поета - съратниците му Тодор Александров-лидер на ВМРО, Таньо Николов, Христо Чернопеев, Тодор Николов), разписки, издавани от Яворов като кмет на Неврокоп, и требвания (отчисляване от четата). Всички документи са с изключителна историческа стойност и осветляват събитията около този исторически момент.

Но най-ценното в сбирката са три стихотворения, две от които, без да се подценява и третото, са с изключителна литературна стойност и въздействат и днес. Те са разчетени от Милкана Бошнакова и подредени графично в стихотворна форма от литературния критик и изследовател Пламен Тотев. Това по всяка вероятност са последните стихотворения, написани от Яворов. В тях има изключително силни строфи:

И паднах сякаш поразен от гръм –

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чуден звън –

звънът на бойната тръба и на войната...

И тук ще стана бучка пръст,

но пак ще съм в теб, Родино!

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, пак ще помниш мойто име!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай