Отиде си Ганчо Карабаджаков

Ковид не е причината за смъртта на художника

Отиде си Ганчо Карабаджаков | StandartNews.com

Художникът Ганчо Карабаджаков, който бе заместник-министър на културата при НДСВ, е издъхнал рано тази сутрин в областната болница във Велико Търново.

"Не е ковид. Дал е отрицателен тест за коронавирус. Вероятната причина за смъртта му е сърдечно-съдов инцидент. Той има прекарани два инфаркта", уточни директорът на болницата д-р Стефан Филев.

"Татко обичаше живота! Татко обичаше изкуството! Татко имаше музи! Татко беше творец и съзидател във всичко, до което се докоснеше!", това написа във Фейсбук профила на художника едната от дъщерите му.  "Всички вие, които го познавахте и ценяхте, усмихнете се, изпушете по няколко качествени цигари, пийте по чаша скъп алкохол, и благодарете, че сте се докоснали до Татко!"

Карабаджаков е роден на 19 октомври 1951-а в Ямбол. През 1972-а завършва художествената гимназия в град Казанлък, а през 1979-а - Художествената академия "Николай Павлович" в курса на проф. Христо Нейков, специалност "илюстрация и художествено оформление на книгата".

От 1981-а участва във всички регионални и национални изложби с живопис, работи и в областта на монументалните изкуства. Има над петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина.Ганчо Карабаджаков работи в областта на фигуралната живопис. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, чрез която пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени.

Ганчо Карабаджаков ще остане в историята като един от най-добрите фигурални живописци. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, чрез която пресъздава не само битови и еротични сюжети, типични за балканските народи, но и прекрасни библейски и исторически сцени.

Освен творец Ганчо Карабаджаков е и активна обществена фигура. През 2001-а е заместник-министър на културата. В периода 2008 - 2011 година е директор на художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново, а от края на същата година е заместник кмет на старопрестолния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай