Оставиха без държавна пенсия Маргарита Хранова

Държавата не я одобри за пожизнена парична награда за заслуги към нацията

Оставиха без държавна пенсия Маргарита Хранова | StandartNews.com

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията. Целта на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.

 „Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Много обидно е обидно да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, като че ли просиш някаква награда”, заяви Маргарита Хранова през бТВ.

Наградите се определят от 15-членна комисия към Министерство на културата, в която има представители на всички артистични среди. Оказа се, че Хранова не попада сред тези наградени творци, но законът не задължава ведомството да уведомява кандидатите.

Реално работата на тази комисия е в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна, каза пред телевизията Елинка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата.

“Хора, които са дали страхотно много на българската култура, духовност и нация, защото това, което са давали, е толкова много, че е обидно да получават мизерни пенсии, и да карат недостойни старини”, коментира Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в НС.

За пожизнена награда до 700 лева са кандидатствали 133 души, от тях одобрени са 47.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай