Оперетата конкурира Бродуей с „Цигулар на покрива“

Премиерните представления са на 24, 25, 26 и 31 януари

Оперетата конкурира Бродуей с „Цигулар на покрива“ | StandartNews.com

За първи път в България „Цигулар на покрива” е игран в Музикалния театър през 1993 година. Премиерните представления на втората постановка у нас на хитовия бродуейски мюзикъл са на 24, 25, 26 и 31 януари.

Заради сложността на сценографията и декорите, спектакълът ще се играе десет последователни вечери. Режисьор е Небойша Брадич от Сърбия, художник е Мирослав Табачки, вече познат от „Фантомът на операта”, а костюмите са на Исидора Молес, която е въпитаник на школата в Италия. Отскоро тя е и солист в трупата и ще изпълнява една от ролите. Диригент е Юли Дамянов, хореографията е поверена на Анна Пампулова. Участват солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър.

Премиерата на „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964-а. Постановката се върти до 12 юли 1972-а – 3000 представления за 8 години и 9 месеца. Така на Бродуей е поставен първият рекорд за продължителност. През 1965-а „Цигулар на покрива” печели 9 награди „Тони”. 5 години по-късно е представен в Лондон, където следват още  2000 представления. Първоначално никой не прогнозира комерсиален успех за творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник. Сюжетът е заимстван от разказите на еврейския класик Шалом Алейхем за млекаря Тевие и неговите пет дъщери. Постановката трудно може да се определи като комерсиална за стандартите на Бродуей – тя не предлага лековата и забавна история, пищни костюми, нито пърхащи ята от красиви момичета. Но историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да се омъжат по любов, вместо да слушат повелите на дълга – повече от 50 години след премиерата си трогва зрителите по целия свят. Това е историята на малкия човек, устоял на семейни и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а обезоръжаваща доброта. В моментите на големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и с ирония към себе си укорява за бедите, които му е изпратил. „Мюзикълът е желан и чакан не само от публиката, но и от нас, артистите. Това е много силна драматургия, прекрасна музика и сюжет, които събуждат най-дълбоките чувства”, коментира шефката на Оперетата Марияна Арсенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай