„Операция История“ празнува рожден ден

Религиозни храмове в Аляска носят името на Свети Иван Рилски, разказва в предаването доцент Йордан Йорданов  

„Операция История“ празнува рожден ден | StandartNews.com

„Операция История“ с водещ Росен Петров по Bulgaria ON AIR празнува своя втори рожден ден навръх Великден - годишнината съвпада с честването на един от най-големите и светли християнски празници.  Екипът е подготвил специален епизод, в който залага на факти от родните хроники, познати на малцина. В дистанционно интервю доцент Йордан Йорданов говори за влиянието, мястото и присъствието на българите в световната история – разказва за престоя на император Константин Велики в България, за величието на хилядолетното седемгласно пеене на ангелогласния светец Йоан Кукузел, за посещенията на апостол Павел в древния български град Филипополис. В разговора с Росен Петров ученият споделя защо е важно да се насърчават инициативи в сектора на религиозния туризъм от страна на държавата.

 „Имаме потенциал за развиване на културни коридори, които до 3-5 години могат да превърнат България в уникална зона за нова християнска история“, категоричен е експертът.

И още – от къде идва името Борис, какво е значението му и защо голяма част от православните храмове в Аляска носят името на българския покровител Свети Иван Рилски.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай