Онлайн арт събития за всички

Министерството на културата пусна информация за виртуални представления и други събития   

Онлайн арт събития за всички | StandartNews.com

„Черното пиле“

Когато културните събития са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и присъствие на представления, както и възможност за виртуални разходки в музеи, галерии и археологически забележителности.

Министерството на културата събра списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална програма. От събраните ресурси могат да се възползват и българите, които сe намират навсякъде по света. Родителите могат да намерят интересни постановки за своите деца или да посетят заедно с тях пред екрана културни обекти. Министерството на труда и социалната политика също призова близките на възрастни хора, както и персонала в социалните услуги и специализираните институции да им помогне да се запознаят с онлайн културното съдържание при техническа възможност.

На интернет и фейсбук страниците на музеите и галериите също можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Ето и списък със събитията.

Онлайн театър

Варна – всеки ден в 19

В условията на световна пандемия актьорите от Драматичен театър "Стоян Бъчваров" решиха да пренесат "Театърът чете" в домовете си. Всеки ден в 19 часа във фейсбук събитието и във фейсбук страницата на театъра се качва нов клип от проекта. Това ще повдигне духа на много хора, смятат варненските актьори, чиито призив е да си останете у дома, за да спасите собствения си и живот и живота на другите. #stayhome #останивкъщи #театърътчете

https://www.facebook.com/dramavarna/

Сред заглавията е „Калигула“ на Явор Гръдев /2008/ - съвместна продукция на трупата и "La rose des vents" Scène Nationale Lille Métropole - Villeneuve d’Ascq. В международния ден на театъра интернет-стриймингът е от 19 часа. /Постановката не е подходяща за лица под 18 години./

Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол

Трупата започва излъчване на емблематични спектакли от своя репертоар. Акцията започна с публикуването в социалните мрежи на постановката „Свирепо настроение“ по Йордан Радичков. Спектакълът беше включен в репертоара през 2012 година и предизвика огромен интерес не само сред ямболската публика.  Всеки  следващ четвъртък във Фейсбук профилилите на театъра ще се качва по един спектакъл от досегашния репертоар.

Театър-лаборатория „Алма Алтер“

• 27 март - “Хамлет или три момчета и едно момиче“, 2011. Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/

Събитие: https://www.facebook.com/events/279159936405897/

•  28 март – 24 часа нон стоп театрален маратон, предаване Ателие на ТВ Алма Алтер, 2011. Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/

Събитие: https://www.facebook.com/events/1110102619327633/

•  29 март – 24 часа социален експеримент „Без граници“, 2017. Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/

Събитие: https://www.facebook.com/events/138560437550387/

•  30 март “Албена“ по Йордан Йовков, 2018

Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/

Събитие: https://www.facebook.com/events/1863600710439126/

•  31 март “Орфей или върни се в своя ад, човече“, 2012 /английска версия/. Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/

Събитие: https://www.facebook.com/events/313853602908366/

Представленията на Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък могат да се гледат на фейсбук страницата на трупата.

От 19 март Театрална работилница "Сфумато" качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube.  

Театър „Възраждане“ – на https://www.facebook.com/kamerentheatrevazrajdane/?fref=mentions

В помощ на бедстващите родители Държавният куклен театър във Варна започва излъчването на постановки за деца на Фейсбук страницата си всяка събота и неделя. През седмицата в "Детска театрална занималня" децата с срещат с актьори, които ги учат на полезни умения.

https://www.facebook.com/DKTVarna/

http://vnpuppet.com/

27 март 2020

„Черното пиле“, 20, 30 часа - моноспектакълът на Мариус Куркински може да гледате в платформата Fanstream. Цената на „билета“ е 7,98 лв, като видеото ще бъде достъпно 72 часа.

„Парижката Света Богородица“ – Театър „София“ от 19 часа. Спектакълът на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен напълно безплатно онлайн в YouTube канала на Театър “София”. „Кой си ти“ – Театър „Драмеди“ от 12 часа. Излъчване - на платформата URBO Online Videos. Онлайн излъчването е безплатно! Ако имате желание да подкрепите българските артисти, музиканти и малки арт центрове, можете да закупите виртуален билет на символична цена. Цени на виртуални билети: символичен – 1 лев, стандартен – 10 лева, ВИП – 50 лева.

Йоанна Темелкова и Юлиян Рачков играят в “Последният страстен любовник” в театър „София“, но в ситуацията на карантина намират начин да репетират и забавляват по интересен начин и да пречупят един от своите диалози през призмата на начина ни на комуникация, който в момента се доближава най-много до реалния.

Държавна опера Пловдив

Опера Пловдив създаде онлайн платформа "Изкуство в тишина", която може да бъде гледана на Фейсбук страницата и в Youtube канала на институцията, която ще среща зрителите с артисти, спектакли, музиканти, ще разгърне образователните програми. Излъчват се части от спектакли, провеждат беседи, интервюта, срещи-разговори с изследователска и образователна цел. Отделна секция с материали за деца ще се развива и на страницата на Академията на г-жа Опера с приказки, уроци по актьорско майсторство, балет за малки принцеси и много други забавни изненади.

„На опера с БНТ“ - https://bnt2.bnt.bg/bg/s/issue/na-opera-s-bnt-2#issues. Това е документална поредица, която всеки последен вторник от месеца ще среща зрителите с интересни и не толкова познати факти от историята и постиженията на оперната сцена. Сайтът представя над 50 професионални записи.

Онлайн филхармония

Софийската филхармония остава заедно със своята публика в интернет страницата и във Фейсбук. Програмата на онлайн концертите, които можете да гледате, ще видите тук:

https://sofiaphilharmonic.com/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be/

https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic/

Плевенската филхармония планира излъчване на вече състояли се концерти през изминалите два сезона,които ще се случат на  страницата на Плевенска филхармония във фейсбук - www.facebook.com/PlevenPhil

Те ще бъдат съобразени с излъчванията спрямо планираните концерти на Софийска филхармония и Софийска опера и балет, които публикуваха програмата си за онлайн излъчванията.

По света

Метрополитън опера обяви, че ще пусне презентации от спектаклите от серията за киноизлъчване Live in HD на уебсайта си по време на кризата. Всички „Nightly Met Opera Streams“ ще започват в 19:30 EDT и ще остават достъпни от началната страница на metopera.org в продължение на 23 часа. Връзката към началната страница ще отвори изпълнението на услугата за стрийминг Met Opera по заявка.

• Берлинска филхармония – Дигитална концертна зала

digitalconcerthall.com

• Лондонски симфоничен оркетър

lso.co.uk

• Кралска опера, Лондон

youtube.com or facebook.com

• Опера - Бавария

staatsoper.de/en/tv

• Виенска държавна опера

wiener-staatsoper.at

• Симфоничен оркестър - Детройт

livefromorchestrahall.vhx.tv

• Фестивален оркестър - Будапеща

bfz.hu

• Филхармония - Берген

bergenphillive.no

• „На живо от дневната“ – музика на живо от дневната на музикантите

livingroom-live.com

Онлайн концерти

Първият онлайн концерт на Виктория, която ще представи България на Евровизия 2021, ще бъде излъчен на живо от дома ѝ в София. Всички любители на музиката ще могат го гледат напълно безплатно на eurovision.icard.com на 28 март от 20 часа българско време.

Група „Остава“ ще забие на виртуалната сцена на URBO Live с вълнуващ концерт  в петък, 27-и март, от 21:00 ч. Целият концерт ще може да бъде гледан тук: https://urboapp.com/bg/e2906-ostava-live-stream-concert-homelife?fbclid=IwAR1govfJJgQLhxE7rMNV2NNRlSeQY3IUU_G2takHidsm2B8IzrO_iGYE4TQ#

https://www.youtube.com/user/virginiarecordsbg?fbclid=IwAR0zk1lpfZ8os43JmPImiY2Tcm-6UrBA6I6zu1VO2NTT665gsMO_reqYKeQ&app=desktop.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай