Носител на „Оскар“ идва за „София филм фест“

Павел Павликовски представя „Студена война“ - № 1 в Европа за 2018

Носител на „Оскар“ идва за „София филм фест“ | StandartNews.com

„Студена война“ – продукцията с пет отличия на Европейската кино академия, между които за лента номер едно, най-добри актриса, сценарий и режисура, ще бъде представена на „София филм фест“  от своя създател Павел Павликовски. Черно-бялата драма е и сред 9-те претендента за чуждоезичен „Оскар“. През 2015 година именно неговият „Ида“ спечели заветната статуетка.

Павликовски идва за втори път на „София филм фест“, след като през 2005-а представи пред българската публика „Моето лято на любовта“.

„Студена война“ е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на противоречията между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Те са твърде „неподходящи“ един за друг, но връзката им е предопределена от неведомите сили - невъзможна любов във времена, абсолютно непознати на днешните поколения…

Павел Павликовски черпи вдъхновение за творбата си от съдбата на своите родители, като дори кръщава героите си на тях. „Те бяха най-интересните драматични образи, на които съм попадал – силни личности, които се обичаха и мразеха”, казва режисьорът.  Те се влюбват, предават се, събират се отново, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира многократно до края на жизнения им път през 1989 година, малко преди падането на Берлинската стена. „Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история“, искрен е кинаджията.

„Разкъсаната завеса на любовта е основната тема в мистериозния, музикално величествен и визуално удивителен филм на Павел Павликовски. Ранената любов се руши и увяхва в свободата на чуждата страна, попада в обречената гравитационна сила на родината и се извисява, въпреки дълбините от цинизъм, изтощение, подчинение и страх. Подобно на предишния филм на Павликовски, „Ида“, това е творба, посветена на тъмното сърце на самата Полша“, пише Питър Брадшоу от „The Guardian“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай