Номинациите "Оскар" в цифри

11 са актьорите, които за първи път са в списъка с кандидатите за слава

Номинациите "Оскар" в цифри | StandartNews.com

Номинациите за "Оскар" в цифри предлага Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

11 - Броят на актьорите, номинирани за първи път.

Коронавирусната пандемия принуди Холивуд да отложи излизането на екран на големи продукции, в резултат на което водещи звезди на Меката на киното останаха извън надпреварата за наградите "Оскар". Така "новобранците" - от Аманда Сайфред за "Манк" и Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей" до Пол Раджи за "Без звуци в живота" станаха норма в актьорските категории. Сред номинираните за първи път е и българката Мария Бакалова за изпълнението си в "Борат 2".

Сред петимата претенденти в режисьорската категория - Клои Чжао, Емералд Фенъл, Томас Винтерберг, Лий Айзък Чънг и Дейвид Финчър, само Финчър е номиниран повече от веднъж.

10 - Номинациите за черно-бялата биографична лента "Манк", сред които за най-добър филм, режисьор (Дейвид Финчър), най-добър актьор (Гари Олдман), най-добра актриса в поддържаща роля (Аманда Сайфред).

9 - Рекордният брой цветнокожи актьори, номинирани за "Оскар". Сред тях са Стивън Юн - първият американец от азиатски произход, номиниран за най-добър актьор за ролята си в "Минари", и Риз Ахмед - първият пакистанец и мюсюлманин с актьорска номинация за изпълнението си в "Без звуци в живота".

8 - Номинациите за Глен Клоуз, която с изпълнението си в "Елегия Хилбили" е сред претендентките в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. Първата си номинация Клоуз получава през 1983 г. за "Светът според Гарп". Актрисата никога не е печелила "Оскар".

7 - Броят на актьорите, номинирани посмъртно за "Оскар" за главна роля. Трагичната чест тази година получи Чадуик Боузман с изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса", присъединявайки се към елитната компания, включваща Джеймс Дийн, Спенсър Трейси, Масимо Троизи и Питър Финч. Финч е единственият, печелил посмъртно "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Телевизионна мрежа" (1977).

Боузман почина през август миналата година, след като изгуби водената си тайно битка с рака.

В поддържащата категория посмъртно са номинирани Хийт Леджър и Ралф Ричардсън. Леджър печели посмъртно приза за най-добър актьор в поддържаща роля през 2009 г. за превъплъщението си в образа на Жокера във филма "Черният рицар".

6 - Броят на чернокожите актьори, номинирани тази година за "Оскар" - Чадуик Боузман, Вайола Дейвис, Андра Дей, Даниел Калуя, Лесли Одъм младши и Лакийт Станфийлд. За сравнение - миналата година актьорска номинация получи само една афроамериканка - Синтия Ериво.

5 - Броят на африканските нации с номинации в категорията за най-добър международен филм. Въпросните пет нации имат общо десет номинирани продукции - Алжир пет, РЮА - две, Кот д'Ивоар и Мавритания - по една. Към тях се присъединява Тунис с номинацията си за "Човекът, който си продаде кожата".

4 - Номинациите, получени от Клои Чжао - рекорд в рекордна за жените година, в която 70 представителки на нежния пол попадат в надпреварата за "Оскар" с общо 76 номинации. Начело сред тях е Чжао. Тя ще се съревновава в категориите за най-добър режисьор, адаптиран сценарий, монтаж и като продуцент на филма си "Земя на номади", номиниран във водещата категория. С четирите си номинации в една и съща година Клои Чжао изпреварва София Копола и Фран Уолш, всяка от които получава по три номинации през 2003 г.

Клои Чжао е първата цветнокожа жена, номинирана за "Оскар" за режисура. Тази година за първи път в режисьорската надпревара участва и втора жена - Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

3 - Броят на досегашните номинации за "Оскар" на Саша Барън Коен. Тази година британският актьор получи две - за поддържаща роля за "Процесът срещу Чикаго 7" и като част от екипа сценаристи на "Борат 2". Първата номинация в кариерата на Коен е за адаптирания сценарий на първия филм "Борат" през 2007 г.

2 - Броят на досегашните номинации за "Оскар" на Оливия Колман. Британката, която през 2019 г. спечели награда на киноакадемията за най-добра актриса с изпълнението си във филма "Фаворитката", тази година е с номинация за поддържаща роля в драмата "Бащата".

1 - Мъжът с номинации за "Оскар" в актьорската категория и в категорията за песен от филм. Лесли Одъм младши става първият мъж, номиниран в двете категории с ролята си в "Една нощ в Маями" и изпълнението си на номинираната песен "Speak Now" от филма. Три жени могат да се похвалят с подобно постижение - Мери Джей Блайдж, Лейди Гага и Синтия Ериво.

0 - Броят на номинациите за режисьора на получилия ласкави отзиви от критиката филм "Петима от една кръв" Спайк Лий и за изпълнителя на главната роля Делрой Линдо. Драмата за чернокожи ветерани от войната във Виетнам получи само една номинация за "Оскар" - за оригинална музика. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай