Нина Димитрова работи по нов спектакъл на "Кредо"

Творческата лаборатория е първата фаза към юбилейната премиера

Нина Димитрова работи по нов спектакъл на "Кредо" | StandartNews.com

Театър „Кредо“ стартира първата си творческа лаборатория – начален етап към създаването на поредния спектакъл. Репетициите вървят под диригентската палка на създателката на популярния арт бранд Нина Димитрова. Известната режисьорка е избрала за свой асистент актьора Денис Хаят, неин бивш студент и носител на „Икар“ за дебют в „Ревизорът“ по Гогол – един от хитовете на Димитрова. Най-добре изявилите се ще бъдат поканени да участват в постановката, с която театърът ще отбележи 30-годишния си юбилей през 2022 година.

В творческата лаборатория участват актьори на възраст около 25 – на толкова са героите в историята, която „Кредо“ ще разкаже. Тя е за приятелството и приключенията на група цветни млади хора, които забавно и изобретателно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умението да се радват на живота. И на виното. Ако героите на тази световноизвестна история не бяха скитници и ако знаеха латински, вероятно мотото им щеше да бъде In vino veritas – „Във виното е истината“.  

През есента по проект „кРЕдоСТАРТ“ продължава и юбилейното национално турне на трупата с „Дневникът на един луд“ за петгодишнината на спектакъла. На 25 септември е гастролът на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, а на 12,13 и 14 октомври в кукления театър в Бургас. „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Х. К. Андерсен, друг от евъргрийните на „Кредо“, навърши 15 години. Една от инициативите за отбелязване на юбилея е по проекта „Все е хубаво“, също подкрепен от Национален фонд „Култура“.  Нина Димитрова е създала 24 кратки филма с продължителност до 10 минути. Чрез използването на архивен снимков и видео материал тя разказва за представлението и неговия световен триумф. Филмите съдържат интервюта с оценки на български и чуждестранни специалисти и на участници в спектакъла. В тях е представена и уникалната практика на „Кредо“ да играе на езика на страната, в която гостува – от руски и английски до японски. Филмите ще бъдат разпространени дигитално на сайта на  „Кредо“ /credotheatre.bg/ и ще бъдат споделяни на страницата във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай