Неостаряваща красота: Джулиан Мур на 60

Любимата холивудска актриса се прочува с ролята си в "Джурасик парк"

Неостаряваща красота: Джулиан Мур на 60 | StandartNews.com

Холивудската звезда Джулиан Мур празнува 60-ия си юбилей. Истинското ѝ име е Джули Ан Смит и е родена през 1960-а в Файетвил в щата Северна Каролина. Баща ѝ е бил военен съдия, а майка ѝ - психиатърка. Семейството често се е местило в зависимост от местоработата на бащата, а мястото, на което се е задържало най-много, е германския град Франкфурт.

През 1979 -а Мур и родителите ѝ се завръщат в САЩ и се настаняват за постоянно в Бостън. След като завършва Училището за сценични изкуства към Бостънския университет, тя отива да живее в Ню Йорк и си избира псевдоним, който обединява двете ѝ имена в едно, а за фамилно се спира на второто име на баща си. Отначало изкарва прехраната си като сервитьорка, а след това започва да играе в постановки на Бродуей и да се снима в телевизионни сериали. За участието си в един от тях - "Докато свят светува" Мур получава наградата "Еми".

На големия екран актрисата дебютира през 1985-а във филма на ужасите на Джон Харисън "Разкази от тъмната страна". След това е забелязана от Стивън Спилбърг, който я кани за участие в кастинга на "Джурасик парк 2: Изгубеният свят", предава БТА. След премиерата на филма Мур се сдобива със световна слава.

Тя получава номинации за "Оскар" за ролите си в "Буги нощи" (1997), "Краят на аферата" (1999), "Далеч от рая" (2002) и "Часовете" (2002). Радва се на успех също с "Големият Лебовски" (1998), "Магнолия" (1999) и "Ханибал" (2001). С мечтаната златна статуетка Джулиан Мур се сдобива през 2014 година, като получава "Оскар" за невероятната си игра във филма "Все още Алис".

През успешната си холивудска кариера кинозвездата се е снимала в над 70 ленти. Тя е считана от кинокритиката за една от най-талантливите и опитни актриси от своето поколение. Джулиан Мур играе както в нискобюджетни продукции, така и в колосални блокбастъри. Режисьорите я ценят заради невероятния ѝ диапазон от роли, които може да изпълни на екрана - от комедийни до дълбоко драматични. Актрисата е омъжена за режисьора Барт Фройндлих, от когото има 2 деца. Носителка е на „Оскар”, две награди „Еми" и два „Златни глобуса”. През 2015 г. влезе в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности на света.

Ето и няколко култови цитата на актрисата:

"Не знам много, понеже не съм видяла много".

"Никога не избягвай болката".

"Нашият страх от остаряването в действителност е страх от смъртта. Мисля, че точно това тревожи повечето хора".

"За да бъдеш безстрашен, трябва да умееш да изпитваш страх".

"Трябва винаги да се стремиш към истината. Дори тя да те те убива, ще те научи на много неща преди това".

"Има особен вид хора, които ми напомнят на кафе без кофеин. Именно такива хора ме плашат повече от всичко".

"Не е задължително да се напиеш, за да преодолееш себе си при първия секс в живота".

"Ако раят съществува и Господ ме чака там, то вероятно първото нещо, което ще каже, ще бъде: "Ето, видя ли, че аз все пак съществувам".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай