Народният и Пловдив споделиха Аскеерите

Голямата победителка Диана Добрева отсъстваше от церемонията във Военния театър, голи актьори правеха скечове

Народният и Пловдив споделиха Аскеерите | StandartNews.com

фото: Иван Христов

Диана Добрева, чиято постановка „Дебелянов и ангелите“ спечели пет от „Аскеерите“, отсъстваше от церемонията във Военния театър навръх 24 май. За два от тях – за драматургичния текст на Александър Секулов и за „най-добър спектакъл“ излезе шефът на Драмата в Пловдив Кръстю Кръстев. „Напоследък много си говорим със Сашо. Ако той беше тук, вероятно щеше да каже: „Театърът е единственото място, където народът може да проумее своята съдба“.  Размислите на Диана пък прозвучаха в писмо, изпратено от нея по сина й, изгряващият в занаята Константин Еленков. „Театърът е като дете върху ръба на скала, надвесена над огромна бездна – но не пада, а полита“. Тя благодари на Секулов за „неочакваната светлина“, на съпруга си, че е винаги до нея, на баща си Стойно Добрев, който напусна земната сцена миналата година.  Тъкмо заради това Добрева сподели, че е задължена и на колегите си от „Бащата“, подкрепили я в скръбта й,  сполетяла я по време на репетициите. Защото режисьорската й статуетка беше и за спектакъла й в Народния. За никого не остана тайна, че при „Дебелянов и ангелите“ се получиха нюанси за двусмислие – Ненчо Костов грабна войника на Чапа за изгряваща звезда не само заради своя Дебелянов, а и за Васил Левски – в „Наблюдателите“ на Народния. Сценографката Мира Каланова също победи не само за „Дебелянов и ангелите“, но и заради „Бащата“. Тя каза нещо много добро в клиповете, с които тазгодишният концептуалист и диригент на шоуто Иван Москов провокираше номинираните да споделят мъдри или смешни реплики „От какво ме е страх ли? Да не ми стане скучно в театъра!“, изрече Мира. Академичната трупа, чиито успехи няма как да останат в сянката на пловдивската еуория, е на върха при актьорите.

Радина Кърджилова беше възнаградена за огромния си труд в “Любовникът“ на Деян Донков в Народния, който пък беше номиниран в топ 3 на режисьорите. Много елегантната в бялата си рокля хубава жена благодари на мъжа си за безграничната любов, доверие и подкрепа.  

Перфектният Валентин Ганев отнесе третия си „Аскеер“ за своя Лаймън Фелт в „Спускане от връх Морган“,  напомняйки, че от получаването на предишния са минали 19 години. „Явно колегите са оправили вкуса си“, пошегува се той и припомни, че в началото на кариерата си влязъл в кабинета на тогавашния директор на Армията,  за да търси работа. Полковник Тамахкяров обаче учтиво му отказал: „Вие още дълго ще сте млад“.  „Добре, че стана така – иначе щях да остана въобще без аскеери“,  изкоментира Ганев. Негов основен конкурент този сезон беше Владо Пенев в „Бащата“ – чудесен и могъщ в ролята на Андре.  При дамите в поддържащите партии първа стана Ирини Жамбонас – за „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ по филма на Еторе Скола „Обичахме се толкова много“ на Теди Москов в „Зад канала“. Тя разказа, че за трети път работи с него. „Той преобръща актьора на 360 градуса. Сваля всички граници – и се чувстваш лек и свободен. Теди е краен, смел и нежен в представленията си“,  похвали го Ирини. Още един аскеер отиде „Зад канала“ – за Стоян Младенов в „Килър Джо“ на Стайко Мурджев. Младокът посъветва не само колегите си да излязат от упойката, да скъсат системите, да избягат от болницата, за да се опитат да бъдат свободни. Финалният му призив пък беше „Пазете природата“.   

При авторите на костюми първа е Свила Величкова за „Драконът“ във Варна, „Коя гад изяде кашкавала“ в Русе и „Наблюдателите“ в Народния. При композиторите - Калин Николов за „Празникът“, „Драконът“ и „Наблюдателите“.

Почетният председател на фондация „Аскеер“ Васил Михайлов излезе, за да връчи наградата за цялостно творчество – страхотно елегантен и достолепен във фрака си.  „На тази възраст идва момент, когато или връчваш, или ти връчват“, каза той с типичната си „овнешка“ самоирония, слек което извика Иван Налбантов. „Цял живот съм изричал чужди думи и сега не мога да намеря свои, за да ви благодаря“, цитира той титана Константин Кисимов. И уточни, че от 52 години играе във Военния театър, надявайки се това да продължи до края. За първи път се появява пред неговата публика, когато е във втори курс. В началото обаче великият режисьор Леон Даниел не можел да запомни името му и все го наричал „онова интелигентно момче с дърварския глас“.

Налбантов похвали младите в театъра, които отскоро са и начело на фондация „Аскеер“ - продължават традицията, променяйки я.  Гилдията обаче бързо разбра, че предишният доайен на „Аскеерите“ Милен Миланов вероятно хич не е във възторг от смяната на караула – той просто отсъстваше от раздаването на статуетките.   

Титулярът във воденето на шоуто Веселин Ранков раздели функциите със своя адаш Анчев. Той пък ознаменува новата си роля напълно гол – заедно с Георги Къркеланов и Асен Кобиларов се появиха пред публиката само с мечове между краката и с чорапи върху мъжкото си достойнство. Докато всички се заливаха от смях, те разиграха етюда, в който каската пада от главата на войника – това, което се случва на всеки втори късметлия, който през всичките 29 години е излизал, за да прибере статуетката на Чапа.  Нети – една  истинска оперна певица с диплома от Музикалната академия – се развихри като Кармен.

За първи път химнът „Върви, народе възродени“ беше изпят от детския хор на БНР и от публиката в началото на церемонията. Беше стойностно изживяване, но когато през предишните 28 години го пеехме на финала, беше още по-въодушевяващо. Всички станаха на крака, за да почетат паметта на жреците от храмовете на Мелпомена, които си отидоха след предишния „Аскеер“ – от безсрамно младия Иван Ласкин до почти столетника Мирослав Миндов и фантастичната Виолета Гиндева, която ни напусна на Цветница.   

Краят на шоуто беше запазен за децата на военната трупа, които излязоха за поклон, пеейки хита на Асен Ангелов от сериала „Васко да Гама от село Рупча“ - „Тече, всичко тече“. Анастасия Ингилизова беше с Деян Донков-младши, Антоанета Добрева-Нети с Лилия на Дони, Лара Златарева с Вая, чиито баща е операторът Веселин Сивков... Сред нововъденията – сигурно пак по идея и на Иван Москов - беше  пристигането на номинираните до червения килим пред театъра с бронирани машини "Пустинна котка", ползвани от Военната полиция.

Дрес кодът беше от строго официален до небрежно шикозен. Министърът на културата Боил Банов спечели червени точки с бяла риза и дънки без сако, а  заместникът му Румен Димитров впечатли с жълта вратовръзка.  Явор Гърдев беше с папийонка, а Владо Пенев - най-после без брадата на професор Цонев. Мони Монев, който е в кратка ваканция като доцент Мазов от „Откраднат живот“, се появи с млада и впечатляваща дама, която представяше като Николета. Независимо от клюките, че са се разделили, Явор Бахаров и Рая Пеева се движеха плътно един до друг. С дъщерите си бяха Мартина Вачкова и Валери Йорданов. Елена Петрова и Анастасия Ингилизова, за които се смята, че в момента са соло, дефилираха във вечерни и секси черни тоалети. Татяна Лолова - с една от любимите си шапки на Ирина Сардарева, прие комплименти от някогашния първи културтрегер на соца Георги Йорданов, който никога не пропуска важно събитие.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай