Награда "Сесил Б. Демил" за Джейн Фонда

Призът на името на Демил се връчва за принос към филмовата индустрия

Награда "Сесил Б. Демил" за Джейн Фонда | StandartNews.com

Джейн Фонда е безспорна фигура в Холивуд като актриса и социална активистка и знаменитата й кариера ще бъде почетена с най-високата награда "Златен глобус", съобщи Асошиейтед прес. Актрисата ще получи приза "Сесил Б. Демил" за принос към филмовата индустрия по време на 78-ата годишна церемония на 28 февруари, съобщи Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд.

Фонда от едно от най-изявените актьорски семейства в Америка, очарова и вдъхновява фенове и критици в "Клут" и "Завръщане у дома". Актрисата, която е дъщеря на носителя на "Оскар" Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда, влияе и извън киното, като създаде организации в подкрепа на равенството на жените, за предотвратяване на бременността при тийнейджърките и за подобряване на женското здраве. Тя издаде видеокурс с тренировки през 1982-а. Активистка е за либерални политически каузи.

"Безспорният й талант й донесе най-високо признание", каза за Фонда президентът на Асоциацията на чуждестранните журналисти Али Стар в изявление. "Професионалният й път претърпя много обрати, но непоколебимата й решимост да предизвиква промяна остава непроменена".

Наградата на името на Демил се връчва всяка година. Сред предишните й лауреати са Том Ханкс, Джеф Бриджис, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие. Номинациите за наградите "Златен глобус" се очаква да бъдат обявени на 3 февруари.

Джейн Фонда, която е на 83 години, е номинирана пет пъти за награда "Оскар" и е удостоена с две - за ролите си в "Клут" и "Завръщане у дома". Сред другите й прочути роли са във филмите "Китайски синдром", "Електрическият ездач" с Робърт Редфорд, "Уморените коне ги убиват, нали", "Девет до пет" с Лили Томлин и Доли Партън.

През 70-те години, в разгара на антивоенните протести срещу войната във Виетнам, тя отива в Северен Виетнам и позира за снимки с ракета от виетнамската ПВО. Решението й, за което после тя многократно се извинява, предизвиква възмущение и лавина от критики. Заради снимките в САЩ някои я наричат "Джейн от Ханой".

През 2014-а актрисата бе удостоена с награда за цялостно творчество от Американския филмов институт. Тя създаде организация в подкрепа на възстановяването на филми, създадени от жени по целия свят. През 2019-а бе арестувана по време на мирен протест срещу климатичните промени на Капитолия. Миналата година тя издаде биография, в която описва личните си преживявания по време на протестите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай