Мистичните извори на Николай Иванов Ом

Гледаме знакови картини на художника в „Сезони“

Мистичните извори на Николай Иванов Ом | StandartNews.com

Филип Зидаров откри изключителната изложба на Николай Иванов Ом в „Сезони“, който гостува за втори път в галерията по покана на Маргарита Видралска

Николай Иванов, след чието име от десетилетия насам прибавяме Ом, за втори път гостува в „Сезони“ с прекрасни картини, изпълнени с енигматичност, магнетизъм, знаци, изящни символи и завладяващи цветове. Изключителният артист съчета премиерата на зрелищната експозиция „Мистичен извор“ със страхотен концерт и осигури върховна интелектуална наслада за десетки ценители в елитната столична галерия.  Логото сякаш прозвуча и в изпълненията на Николай и другите отлични музиканти -  Миглена Ценова /вокал/, Константин Кучев /цигулка/, Марио Иванов /бас/и Петър Тодоров /перкусия/. 

Публиката аплодираше всяко парче от етно джаз шоуто, в което художникът беше на клавишните. Николай, който се завръща в „Сезони“ след антракт от 10 години, призна, че дължи благодарност на Маргарита Видралска, която е проявила изискано търпение, докато той пребори време и ангажименти, за да сътвори платната, специално за галерията.  А те наистина са повече от въздействащи – абстрактни или вдъхновени от сакралните традиции, преплетени с елементи, вдъхновени от природата. Изящният рисунък разкодира единствената възможна философия на създаването – тази, която търси смисъла. С творенията си Николай Иванов Ом ни убеждава с лекота, че модерното и постмодерното могат да бъдат в хармония – при това в типичния му декоративно-приказен стил и  сложна смесена техника, напомнящи за „1001 нощ“ и други емблеми на Изтока. Вибрациите между златните рамки отнасят и в различни измерения – така, както и музиката на артиста, пътешествал от Хималаите до далечния Север.

Арт приключенията на Николай Иванов Ом отдавна са известни не само в гилдиите на рисуващите, композиращите, свирещите, пеещите  и музициращите.  На 5 започва с пиано, на 14 - с китара. Докато завършва Художествената гимназия и „Стенопис“ в Академията, той не спира нито за ден с нотите – не само защото е от фамилия на музиканти.  Свири с млади джаз формации, а през 1991-а основава арт формацията „Ом“ - първата етно амбиент група в България с идеята да събере етно, джаз, ню ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. Групата използва инструменти и мотиви от Балканите /тамбура, кавал, тарамбука, гайда/ и Изтока /ситар, табла, гхатам, сас/, за да ги миксира с акустична китара, пиано, бас и електронни инструменти. Участията са в десетки фестивали из Европа, Азия и Далечния Изток.  И близо 40 самостоятелни изложби - в България, Унгария, Германия, Испания, Чехия, Хърватска, Полша. Успоредно с всичко това Николай създава музика за 30 документални и игрални филми с награди от Киев, Санкт Петербург, Москва, Мюнхен, Берлин, Монреал, Прага, Ню Йорк, Бомбай, Хамбург, Берлин, прави албуми, пише партитури за колеги. А въпреки че въобще не е „светски“ персонаж, Николай влиза в хрониките като един от участниците и съинициаторите на най-„високия“ концерт в света – на 5345 метра на Калапатар под Еверест, регистриран в Книгата с рекордите на Гинес. Другите юнаци са Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, а техният духовен предводител е над 70-годишната тогава велика актриса Славка Славова. 

​​​​​​​Николай, за когото респекта към корените, е сред най-важните ценности, винаги е бил убеден, че светът става все по-глобално село и смесването на културите е неизбежно. И тъкмо заради това създава все по-наелектризираща балканска музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай