Милион евро за ръкопис на Наполеон

74 страници разкриват битката при Аустерлиц, търгът е в Париж

Милион евро за ръкопис на Наполеон | StandartNews.com

Уникален ръкопис, написан под диктовката на Наполеон по време на изгнанието му на остров Света Елена, пресъздаващ в най-големи детайли битката при Аустерлиц през 1805 година, ще бъде предложен за продан в края на януари в Париж, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Ценният документ е съставен от 74 страници. Той е бил написан под диктовката на сваления от власт император от неговия много доверен генерал Анри-Гатиен Бертран. Текстът на няколко места е бил коригиран от Наполеон, който задрасква думи или пише в полето бележки с много ситен почерк. В ръкописа присъстват осем негови анотации. Приложен е и план от битката върху паус хартия, нарисуван от генерал Бертран.

През 2021-ва, когато отбелязваме 200-годишнината от смъртта на Наполеон, този ръкопис, отразяващ най-голямата и славна негова военна победа, ще бъде изложен за пръв път в Париж от 27 до 30 януари. Артефактът ще търси купувач срещу 1 милион евро на арт панаир с участието на 126 галерии от 13 страни.

Ценният документ е бил закупен от собственика на галерията Жан-Еманюел Ро през 70-те години на миналия век. Експертът по ръкописи и автографи, който колекционира документи от времето на Бонапарт, се е натъкнал случайно на артефакта сред многото книжа, дадени за разпродажба от наследниците на генерал Бертран. Тогава никой не се е интересувал от писмените документи, оставени на остров Света Елена. Това е най-фантастичният исторически документ, намиращ се в частни ръце, и касаещ историята на Франция", уверен е мосьо Ро. И повдига леко завесата: Наполеон все още пише " 7 фример" вместо 2 декември 1805 година. Той никога не използва първо лице, а набляга на формулировката "императорът каза".

Бележитият френски държавник дава разкрасена версия на битката при Аустерлиц. В детайли е описана тактическата подготовка, подвеждането на противника. Руската войска е вкарана в капан и е разгромена за 9 часа. Възхвалява се героизма на френските войници и офицери, които дори и тежко ранени, отдават почит на своя император.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай