Маргарита Попова откри Седмия международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия"

Маргарита Попова откри Седмия международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия" | StandartNews.com

Лидо ди Йезоло. Вицепрезидентът Маргарита Попова откри седмото издание на международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло. Над 300 деца от 13 страни представят таланта си на открита сцена. „Посланието на фестивала е за подкрепа на младите, но и за мир, за да няма бедни и страдащи деца по света", заяви при откриването българският вицепрезидент. Въпреки провежданото по същото време в курорта 75-то издание на конкурса "Мис Италия" и състезания по плажен волейбол, на площада в италианския град стотици чуха изпълненията на детските таланти от цял свят.

Събитието е организирано от българския арт-център „Кърнолски", италианската Асоциация ИТАКА и кметството на Йезоло. Заради военните действия в Украйна през тази година не се присъединиха към фестивала. „Дължим им солидарност, защото тези деца са загубили най-ценното – мира", категорична бе Маргарита Попова.

Почетният консул на България в областта Венето и председател на Асоциация ИТАКА Джорджо Дифавери организира среща в Болцано на Попова с местни бизнесмени и ръководители на автономната област, която е сред най-проспериращите икономически в Италия. По време на разговора бяха обсъдени възможности за засилване на стопанското и икономическо сътрудничество между държавите. „ЕС Съюз изживява трудности, търси себе си, един от начините за напредък е засиленото партньорство между регионите", каза пред участниците в срещата вицепрезидентът Попова. Тя акцентира върху дългогодишното и много ефективно българо-италианско полицейско сътрудничество.

Посланикът на България в Италия Марин Райков подчерта, че повишаването на конкурентоспособността в Европа е най-ефективното противодействие на кризата и рецесията.

Викарият на катедралата Сан Марко във Венеция, който благослови фестивала „Орфей в Италия", ще посрещне днес в световноизвестния храм българския вицепрезидент и участниците във фестивала. По-късно Маргарита Попова ще има среща и с български преподаватели и студенти във Венеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай