Малки принцеси се готвят за 100-годишен празник

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника Каленица, който е с над 100 годишна история и се провежда само в китния родопски град

Малки принцеси се готвят за 100-годишен празник | StandartNews.com

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника Каленица, който е с над 100 годишна история и се провежда само в китния родопски град. Момиченца между 3 и 6 годишна възраст чакат с трепет своите бели булченски рокли, които специално се шият за събитието. Образът на Калиницата се свързва с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст.

Народният обичай започва от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с "мълчана вода" нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие преминава и през храм "Свети Николай Чудотворец". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, късмет и благополучие и повежда шествие с калиниците до параклис „Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка, поръсва калиниците със светена вода и шествието завършва в градския парк с музикална програма. На финала се избира най-хубавата калиничка. През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година бройката им да е внушителна.

Макар и променен през годините, древният празник Калиница и до днес е запазил своята уникалност и дух. Според историците, празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод означава красива, млада булка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се смятало, че чрез изпълняването на обичая, благополучието на семейството ѝ ще споходи и участващите в ритуала. След изпълняването му, родителите на калиницата давали гощавка за всички.

По-късно в празника навлизат българските и християнските обичаи. Образът на калиницата се обвързва с Еньовата буля и те са възприемани като Слънчови невести. Вечерта преди Еньовден, майките на калиниците носят нишани /малки амулети/ на калиница, която е изпълнила тригодишния обичай. Нишаните се слагат в менче с мълчана вода, което се оставя да пренощува в двора под звездите. На 24 юни сутринта се гадае по нишаните коя калиница какъв късмет я чака в живота и любовта и минават под венец, сплетен от 77  билки. След като получат своите наричания, малките калиници, придружени от своите свити, се отправят към параклис „Св. Въведение Богородично”, намиращ се под старата църква от XII век „Св. Йоан Предтеча”, защото там е иконата на малката Богородица. По този начин, още преди столетия, асеновградчани са слели образа на Светата Майка с обичая Калиница. На Еньовден момичетата присъствали на обличането на калиницата в дома й с бяла булчинска рокля и тръгвали с нея из града, за да носят здраве и берекет, пеейки песента за Калиницата. Не случайно малките момиченца са облечени в бяло, Асеновград е известен и като град на булчинските тоалети и днес в града са съсредоточени повечето производители на булчински рокли в България.

Тази година очакваният обичай ще прерастне в целодневен празник, защото точно тогава, центърът на китния родопски град ще се превърне във феерия на красотата. Проектът “Красотата на Асеновград” съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите конкурси за красота в България, в които всички малки и големи “принцове и принцеси” на града и региона ще могат да се включат. Това са конкурсите Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като победителите от тях ще имат честта да представят града в националните надпревари Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни изпълнители и звездни гости ще се присъединят към празника на 24 юни.

Снимка: Емилия Куюмджиева, БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай