Магичен камък и вино за юбилея на Вежди

Румен Радев прати първокласен еликсир на рожденика, кметът на Кърджали се отчете с уникален ауралит

Магичен камък и вино за юбилея на Вежди | StandartNews.com

Телефонни обаждания, есемеси и поздравителни адреси от цялата държава по вертикала и хоризонтала прие Вежди Рашидов за юбилея си. Международно признатият художник и академик, който навърши 70, сподели, че е трогнат от вниманието на приятели и почитатели от различни институции и гилдии – политици, дипломати, артисти, народни представители, кметове, директори на театри, опери и филхармонии... Президентът Румен Радев изпрати първокласно вино на рожденика, а вицепрезидентът Илияна Йотова беше сред специалните гости в галерията на Вежди, в която той откри празнична изложба с авторски творби и работи на някои от най-близките си колеги – ваятели, живописци, графици и фотографи. Йотова и съпругът й, професор д-р Андрей Йотов, са стари приятели с Вежди и жена му, д-р Снежана Бахарова. Сред десетките подаръци, между които има от артефакти до първокласни еликсири, е и магичният камък ауралит със златно сърце, чиито 23 свойства въздействат благотворно върху тялото и душата. Армаганът е от кмета на Кърджали Хасан Азис, оттам са и милите думи от местния енорийски свещеник отец Петър.

Най-скъпи за Вежди, естествено, са поздравленията и целувките от внуците – прекрасните момичета на сина му Вадим и момченцето на Гергана, дъщерята на д-р Бахарова. Ния, която вече е студентка по медицина в Инсбрук, сестра й Ая и Александър, който дойде за откриването на експозицията заедно с майка си и баща си, обожават Рашидов. И тримата твърдят, че той е най-прекрасният и обичащ дядо на света.

Самият Вежди си спестява хипотетичните юбилейни равносметки, но в типичния си самоироничен стил твърди, че Господ му е отредил серия от случайности, за да стигне до тук, а животът всъщност е една голяма илюзия. Неслучайно възмъжава не в клуба на художниците, а в този на писателите, където споделя масите със Серафим Северняк, Васил Попов, Миряна Башева, Виктор Пасков, Христо Калчев, Гошо Трифонов, Георги Джагаров... И досега се шегува сериозно, че неговата чувствителност на артист понякога е по-близо да тази на пишещите, отколкото до другата, на рисуващите – и досега без проблем рецитира велики автори от българската и световната лирика. А тогава, през 70-те, из София започва да се говори за него като за детето–чудо от Кърджали, под чиито пръсти се появява бюста на Големанов за спектакъл във ВИТИЗ – играе го Георги Мамалев, с когото оттогава са като братя. Вежди още в онзи период се слави като бохем, който не признава стените на ателието си, а диша въздуха на можещите и надарените, за да се докосва до изкуството им, да бъде частица от вселената им, да се зарежда от енергията им. „Сега е слободия - няма пречка да наплюеш, когото си искаш. А тогава се търсехме хората, които носехме тънката ирония и опозиция.  Бяхме на ръба, стъпвахме между подводни камъни. Времената бяха трудни, беше интересно да се бориш с тях.“, казва Вежди.     

В юбилейната изложба „Вежди и приятели“ ценителите могат да видят произведения на Атанас Яранов, Валентин Старчев, Георги Трифонов, Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иво Хаджимишев, Крум Дамянов, Николай Янакиев, Светлин Русев, Свилен Блажев. „Години наред сме били заедно - чрез техния талант ни е свързвало приятелство. Това са хора, с които взаимно сме се обогатявали. Някои от тях нося в паметта си, с други живеем споделям творчество, спорове и дискусии – всичко онова, което осмисля нашия живот.“, сподели Вежди на откриването, за което дойдоха живите автори на платната и пластиките.                   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай