Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“

Националната анкета се организира за 29-ти път от предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР

Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ | StandartNews.com

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5 000 слушатели, бяха обявени в специално издание на предаването, а екипът се надява, че през есента на 2020-а ще се проведе и традиционната тържествена церемония с галаконцерт.

Кирил Манолов е един от блестящите български оперни изпълнители, които триумфират на световните сцени през последните години. От 2015-а прави записи със Симфоничния оркестър на БНР. Рикардо Мути го нарича „Най-добрият Фалстаф в света“, но репертоарът на Манолов излиза отвъд тази негова коронна роля: Амонасро в „Аида“, Граф ди Луна в „Трубадур“, Симон Боканегра и Набуко в едноименните опери, Милер в „Луиза Милер“, Фигаро в „Севилският бръснар“, Дон Карлос в „Силата на съдбата“, Ренато в „Бал с маски“, Дулкамара в „Любовен елексир“ и други. Той гастролира на най-престижните оперни и фестивални сцени в света и работи с най-добрите изпълнители и диригенти.

2019 е наистина успешна за Кирил Манолов – той участва, по покана на Рикардо Мути, в концертните изпълнения на „Аида“ с Чикагския симфоничен оркестър и българската прима Красимира Стоянова. Годината донесе незабравими срещи на българката публика с Кирил Манолов. В навечерието й той участва в мащабното изпълнение на „Немски реквием“ със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, а през годината пя в постановката на „Набуко“ на Русенската опера, представена и в зала 1 на НДК, както и в блестящия й концертния вариант на Софийската опера заедно с примата Мария Гулегина. Двамата си партнираха и в „Бал с маски“, отново на Софийската опера. Пред пловдивската публика той излезе във „Фалстаф“, пред варненската – в „Симон Боканегра“, пред сливенската – в „Аида“, а пред старозагорската – в „Трубадур“. Участва и в постановката на „Трубадур“ на Софийската опера в „Опера на върховете“ на  Белоградчишките скали.

Пред слушателите на програма „Хоризонт“ Кирил Манолов сподели: „Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена. Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“

В специалното издание на „Алегро виваче“ бяха обявени и фаворитите на публиката в други шест категории. Пианистът Емануил Иванов спечели наградата „Млад музикант на годината“, „Коледа“ от Димитър Ненов в Националното турне на Фондация „Йордан Камджалов“  беше отличена за „Музикален проект на годината“, а „Ансамбъл на годината“ стана дуото Зорница Иларионова и Мартина Табакова. Младата цигуларка Зорница Иларионова спечели и приза в категория „Активна творческа дейност“ и така влезе в историята на класацията като първия музикант, получил две награди в една година. Вотът на слушателите в категория „Класиката в други жанрове“ беше за певицата Весела Делчева. С наградата „Изключителен принос към българската култура“ беше отличен диригентът, композитор и виден педагог проф. Пламен Джуров.

За четвърти път беше обявена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, която се определя от екипа на „Алегро виваче“. Възможността да направи професионални студийни записи в БНР ще има 16-годишната цигуларката Лора Маркова, ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай