Кайовите Вълнения – един сборник с важни и силни слова

Калин Терзийски представи новата си книга „Вълнения“, която събира в едно книжно тяло неговите най-важни публицистични текстове от последните десет години.

Кайовите Вълнения – един сборник с важни и силни слова | StandartNews.com

Популярният телевизионен водещ Ники Кънчев представи писателя Калин Терзийски, а с думи за последния участва и неговият издател – Йордан Антов от издателството за българска литература „Лексикон“.

Събитието бе вълнуващо като концерт на The Doors – любима група на Калин. Писатели, поети и лица от столичната бохема уважиха представянето и се включиха в оживената дискусия, която се заформи в края на вечерта.

А Ники Кънчев започна с думите: „Елитарното изкуство и чалгата, масовото забавление и изтънчените забавления… - Калин обича и двата пояса и много умело жонглира с тях. Той е близък и с академиците, и с простаците; с красивите и с умните, с грозните и с тъпите – поне такива категории се даваха по време на протестите. Но той е човек, който обича тези категории, използва ги и ги търси, и дава своите думи за тях. Всичко това – до последната фибра на писателя – може да намерите във „Вълнения“.

„При положение, че той нито е висок, нито е нисък; нито е елитарен, нито е масов… - просто е много готин. А ако става въпрос за комерсиалност, той е доста комерсиален – иска да продава повече, кой не иска? Достоевски е най-комерсиалният писател за последните 150 години,“ отбеляза водещият.

„Книгата на Калин Терзийски „Вълнения“, а и другите – защото в повечето си книги той стъпва на себе си и много рядко си измисля – е много „риалити“: жанр, в който и аз донякъде се изявявам“, каза Ники Кънчев. „Тази книга изначално е журналистическо произведение. Това е начин, по който се пише съвременната журналистика. Той описва собствените си преживявания по повод на реални събития и по този начин текстът се превръща в преживян, и имаме разказ от първо лице, единствено число.“ В действителност представяната книга съдържа текстове, които Калин Терзийски пише за различни медии в последните години. Те са породени от допир, жест, усмивка или взрив – събития с еднаква тежест за автора. „Есето го държи за гушата“, сподели Кънчев. „Обичаме го и затова се сме тук. Кайо Терзийски е от мислещите в тази страна и в София, чието дете той е“, допълни той.

„Много е радостно, че има писатели на представянето на друг писател“, каза издателят Йордан Антов. „Запознах се с Калин в момент, в който повечето хора като че ли се бяха обърнали срещу него. И от тогава работим заедно – защото и аз, и той работим истински: по това си приличаме. Кайо не може да бъде обикновен човек и начинът, по който пише, не може да бъде обикновен.“

В представянето участие взе и редакторът на книгата – учителя по литература Стоян Петков. Калин Терзийски запозна любопитната публика с него с думите: „Преди около година и половина един човек, мой съсед, почти ме порица, че сме се запознавали вече няколко пъти, а аз все не го запомням. Той ми се представи като учител в училището по Информатика. И ме покани да гостувам при тях. И аз, който съм завършил НПМГ, го приех с удоволствие и с чувство за предизвикателство. И този човек беше Стоян. А се оказа, че учениците му имат и истинско отношение към литературата“.

„Останах впечатлен от силната ерудиция на Стоян и го поканих да стане редактор на моята книга. Работата не беше проста: трябваше да се подберат текстове измежду 500 писани в продължение на десет години такива. От избирането на Тръмп за президент на САЩ до ограбването на къщата ми в Банкя, при което обирджиите бяха сипали храна на котката в нейната паничка. Всичко – от политиката на Северна Корея до просещите по софийските улици. Но това е действителността – всеки ден се сблъскваме и с пропагандата, и с антипропагандата“, разказва за идеите зад книгата си Калин.

Редакторът Стоян Петков заяви, че в сборника „Вълнения“ следва да се търси на първо място литература – в онзи плътен и мощен смисъл на понятието, който ценителите влагат. „Изключително различна е от традиционните книги на Калин. „Вълнения“ е интелектуална, философска книга. Текстовете в нея имат стойност и извън първоначалната им публицистична поява. Подредих текстовете според собствения си вкус. И основните литературни теми, през които може да се търси разбиране, са любовта и патриотизмът. А един от  централните проблеми, които той поставя, е този за отговорността: какво означава да сме отговорни изобщо?“

Да дадем на човека срещу нас онова, което иска и от което има нужда. Това е един от отговорите на Калин. Но в есетата от сборника „Вълнения“ всеки би открил отговор за себе си. Защото те са почерпени от живота, а животът е най-големият учител.

Събитието се проведе в присъствието на близки и съмишленици на Калин Терзийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай