„Капитал(на) грешка“ в Народния театър

Режисьорът Иван Панталеев изпраща в близкото бъдеще Юлиан Вергов и компания

„Капитал(на) грешка“ в Народния театър | StandartNews.com

Иван Пантелеев най-после дочака премиерата на поредния си спектакъл в България – известният режисьор, който работи в 20 години в Германия, ще представи пред публиката на Народния театър „Капитал(на) грешка“. Първите три представления трябваше да се случат през март, но заради пандемията бяха отложени за началото на започващия арт сезон. Познавачите ще гледат постановката по австрийския драматург с постоянно присъствие на европейските сцени Йодьон фон Хорват на 26, 27 и 29 септември на голямата сцена в първия ни храм на Мелпомена.

Пантелеев тръгва от класическия текст „Казимир и Каролине“ – както направи и в предишното си представление за Народния „Neoдачници“ по Горки – като типично за него литературната основа е само тласък към освободено от разказвателност, аналитично и иронично вглеждане в обществените проблеми и проекциите им в човешкото поведение. Действието минава през големия дебат за Вярата, Надеждата и Любовта, за да стигне до 2150 година, когато сливането на биология и модерни нанотехнологии обещава на човешкия род почти нескончаемо дълголетие. Верен на принципа Пантелеев отново се съсредоточава не толкова в задачата да разкаже отделна история, а да отвори широко и емоционално наситено поле за мислене, където не сюжетът е водещ, а темите и интуитивните връзки между тях. „В центъра на това пространство отново стои актьорът и работи за мига на общност, за онзи момент на контакт със зрителя, когато преживяното заедно става по-важно от поуката, която можем да извлечем от него. И тъй както безработицата е основният катализатор на работния пазар, а недоимъкът проправя пътя на капитала, така и изневярата остава най-мощният стимул в любовта“, казва Иван Пантелеев.

В ролите са Александра Василева, Велислав Павлов, Димитър Николов, Иван Юруков, Радена Вълканова, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Юлиан Вергов. Сценографията и костюмите са на Милена Пантелеева и Елис Вели. Музиката е на Антони Дончев, който също участва в "Капитална грешка"..

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай