Какво научихме за себе си от Иван Хаджийски

Иван Хаджийски – роден на днешната дата през 1907 г. – е виден български социолог и публицист

Какво научихме за себе си от Иван Хаджийски | StandartNews.com

Снимка: БНР

  • Иван Хаджийски – роден на днешната дата през 1907 г. – е виден български социолог и публицист. Перото му е остро и премерено – автор е на прочутия труд „Бит и душевност на нашия народ“, в който изобличава слабостите на българина.

Образованието си Иван Хаджийски завършва първо в Търговската гимназия в Свищов, а след това се дипломира в специалностите Философия и Право в СУ „Свети Климент Охридски“.

Писателят участва във Втората световна война и умира на фронта като разузнавач на връх Висока чука в Сърбия. Битката, отнела живота му, е срещу хитлеристката SS дивизия „Принц Ойген“.

Получава посмъртно наградата „Златен знак с лента“ от Института по социология към БАН, пише Afish.bg. Родният му град Троян и троянската община учредяват национална награда „Иван Хаджийски“, които се връчва за принос в народопсихологията и социологията.

Въпреки отдалечеността във времето и разликите в историческия контекст, произведенията му са повече от актуални и днес. Ето няколко цитата от „Бит и душевност на българския народ“, който разкрива някои несъвсем приветливи черти от българската народопсихология.

  • „В малко ли случаи у нас една съвест може да се купи по-лесно, отколкото половин килограм бяла халва с орехи? Защото не е въпрос само за даване, на пари: трябва известно усилие, за да се разсече онова жилаво бездушно вещество.“
  • „Честният човек е онзи вечно измамван „балама”, който работи на доверие и не се запасява предварително с писмени документи.“
  • „Посредствеността поради особените стопански условия, в които живеем, е принудена да прави кариера на всяка цена, с всички средства, при което бездарността и хищничеството, тъпотата и нахалството, подлостта и низостта преливат в една хармония на истинско безсрамие.“
  • „Какво да кажем най-сетне за прочутата масова болест у нас – завистта; за тази болест на посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска.“
  • „Не пораженство, а предателство е кабинетното капсулиране и хвърлянето оттам стрели на песимизъм върху измъченото чело на нашия народ, чакащ своите водачи.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай