Какво научи Радина Боршош от Ламбо

Професорът вярваше, че единствено и само публиката заслужава поклон, сподели актрисата

Какво научи Радина Боршош от Ламбо | StandartNews.com

Съчетаващата младост и талант, актриса Радина Боршош може да гледаме на сцената на Народния театър, както и в три игрални филма с нейно участие. В новия български филм „Рая на Данте“, актрисата си партнира с едни от най-големите имена от българското кино и театър сред които Владо Пенев, Иван Налбантов и Гинка Станчева. Каква е ролята й в премиерното заглавие, за предстоящата премиера в постановката на Народния театър и за уроците, научени през живота, актрисата разказва в студиото на „Събуди се“.

„Огромно вълнение и чест бе за мен за това пълнокръвно и космическо партниране с Владо Пенев и всички останали големи имена в този филм. Снимахме го с особена вглъбеност и отдаденост. Вчера му беше премиерата в кината в цялата страна и съм щастлива, че вече и зрителите могат да го видят. Това е особен филм – като преживяване. Зрителите не бива да очакват екшън и ефекти, но аз смятам, че за да е вълнуващ един филм, трябва да имаш какво да кажеш и е важна историята, която разказваш. Трябва тя да достига до хората и да ги вълнува. В нашият случай историята е много истинска и говори за важните неща за всеки един човек. Състоянията, през които всички преминаваме и емоциите, отмъщението сенките на миналото, грешките на родителите, пътят на децата им. Засегната е темата за прошката  и за това, колко е важно да простиш. Това е една особена пречистваща сила, която може напълно да промени живота ни и да ни даде възможност за ново начало. Говорим и за любовта и напомняме на зрителите, ме това е най-голямата сила, с която сме дарени и тя може да даде светлина в живота ни. И може би най-важното според мен надеждата, обаче в моментите, в които човек е отчаян и не вижда изход. Тогава когато около теб всичко е мрачно и надеждата се явява като светлина в края на тунела. Силно се надявам зрителите да си тръгнат от салона с усмивка, с надежда и с усещане, че животът е прекрасен. Той е подарък и трябва да го живеем“, разкрива темите и емоциите вплетени и заложени във филма „Рая на Данте“ актрисата.

„Смятам, че имаме нужда от смислен филм особено след тези две години, които изживяхме. Те бяха време за равносметка и за обръщане към себе си. Филмът е нещо такова. Кара ни да помислим малко. Интересно е, че ние го снимахме през 2019 година през август месец и в София бяха рекордни горещини. На нас с Владо Пенев ни бяха дали едно малко вентилаторче, с което се разхлаждахме по време на снимките и въпреки това и всички перипетии, го снимахме с особена концентрация. Щастлива съм, че имах възможност да мисля и да усещам героинята си и да я променям както усещам, че е редно. Сядахме с режисьора и сценарист Димитър Радев, Владо Пенев и с операторът ни Калоян Божилов и работехме подробно и задълбочено, която се случва много рядко“, разказва за моментите от снимачната площадка Радина.

„Лентата е един особен сблъсък на поколенията, който доказва, че когато има любов и разбирателство, няма възраст и граници. Мога да кажа от личен план. Този филм ме срещна с много български имена като Гинка Станчева, Иван Налбантов, Борис Луканов. Това са артисти от различно поколение и друга школа, с които съм мечтала да се срещна. Няма да забравя срещата си с Иван Налбантов, когото за съжаление загубихме тази година и това е неговата последна роля, която зрителите могат да видят. Той дълги години е бил част от екипа на моя професор Стефан Данаилов и тъй като тогава здравето му се беше влошило, просто си поговорихме, помълчахме си заедно и изпратихме обич и любов към нашия професор. Той ми каза нещо, което запомних. Нашата професия е характер и е важно да имаш силата да издържиш. Не е само талант, тъй като актьорите чегъртаме душите си и това никак не е леко“, допълва за срещата с големите имена и актьори във филма.

„Важно е да обичаш това, което правиш. Трябва да си всеотдаен и това е решението на всички препятствия, които срещаш по пътя. Щастлива съм, че станах част от семейството на Народния театър. В него предстои без да преувеличавам театралното събитие на този сезон. Това е пристигането на световно известния режисьор Робърт Уилсън и факта, че той постави „Бурята“ на Шекспир с нас в Народния театър. Проектът се подготвя от няколко години. Минахме през няколко изключително тежки кастинги и до последно не знаехме кой и каква роля ще играе. За мен беше чест, че ми повери ролята на Миранда, която е емблематична шекспирова героиня. Той дойде със собствения си екип в България и поздравявам и екипа на Народния театър. Както казва голямата актриса Мария Стефанова те са нашите войни на театъра и всички ние всеотдайно се впуснахме в работа. Но Робърт Уилсън успя да обедини всички тези хора и да вкара една особена магия в театъра. Запомних нещо много ценно от него. Разказваше, че гледа постановки и сяда на първи балкон и нещо не достига до него, защото актьорите играя за трети и четвърти ред от залата. Според него трябва да превземем цялото пространство и да вкараме всички зрители в историята“, споделя актрисата за вълнението от предстоящата театрална постановка по Шекспир и от уроците от големия световно известен режисьор.

„Урокът, който съм научила от моя професор Стефан Данаилов е, че когато си на сцената трябва да дадеш сърцето и душата си, защото правим това за публиката. Това е нашата мисия. Въпреки тези две години в пандемия, залите на Народния театър не останаха празни и се оказа, че българската публика е най-вярната и не ни изостави. Благодаря й за всеотдайността и подкрепата й. Професорът вярваше, че единствено и само публиката заслужава поклон. Казваше, че никога в живота си не трябва да се кланяш, а трябва да вървиш гордо изправен и с достойнство. Винаги по няколко дена репетираше поклоните и по същия начин и Робърт Уилсън отделя внимание на поклоните, които са му изключително богати и цветни“, коментира за един от най-важните жестове, с които благодари на публиката, че е с актьорите и че заедно са създали магията на театъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай