К-19 удари киното в Китай

Много салони няма да могат да просъществуват след края на пандемията

К-19 удари киното в Китай | StandartNews.com

Ново проучване в Китай е показало, че местната киноиндустрия е била ударена много по-лошо от очакваното от пандемията, предадоха от „Variety“. Над 40% от киносалоните, участвали в изследването разкрили, че най-вероятно ще фалират вследствие на задължителното затваряне, провокирано от Ковид-19.

Китай е държавата, чиито киносалони най-дълго останаха затворени – вече 130 дни, още от януари. Въпреки че много от тях скоро ще могат да отворят врати за публиката, може да е твърде късно.

Китайската филмова асоциация и Асоциацията на филмовите дистрибутори са провели проучване с участието на почти 200 киносалона. Най-малко 42% от тях са заявили, че в близкото бъдеще може да се наложи да затворят за постоянно. Резултатите показали още, че 10% ще сменят собственика си и ще продължат да функционират, а 28% още чакат инструкции от мениджмънта относно бъдещето си.

От китайската филмова асоциация коментират, че, дори и киносалоните да отворят врати скоро, ще отнеме шест месеца на боксофиса да достигне обичайните си приходи, което се изразява в спад от 66% спрямо 2019-а. Ако кината не отворят до октомври, както някои експерти прогнозират, загубите ще са 91%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай