Изложба в София на словенското нематериално културно наследство

Словенската експозиция е дело на Етнографския музей на страната. Тя съдържа повече от 50 фотографии, документиращи обичаи, знания и умения, предмети и артефакти...

Изложба в София на словенското нематериално културно наследство | StandartNews.com

На официална церемония в Градската градина днес бе открита изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“. София е 11-ата точка в обиколката на мобилната експозиция. След успеха в Бразилия, Германия, Полша и други, изложбата гостува в българската столица по инициатива на Областна администрация Област София и с партньорството на Регионален център София, ЮНЕСКО.

„В Европейската година на културното наследство Комуникационната стратегия на България цели да представи културното разнообразие на страните от съюза. Това ни помага да откриваме както многообразието, така и близостта, закодирани в общата ни европейска история. Щастлив съм, че като областен управител на София мога да бъда домакин на подобни инициативи, благодарение на които се засилва усещането ни за принадлежност към обединената европейска общност. Това е първият съвместен проект на Областна администрация и Регионалния център и се надявам занапред да задълбочим сътрудничеството си чрез различни културни мероприятия“, казва областният управител Николай Пехливанов.

Словенската експозиция е дело на Етнографския музей на страната. Тя съдържа повече от 50 фотографии, документиращи обичаи, знания и умения, предмети и артефакти. Част от изобразените практики са обявени за нематериално културно наследство от национално значение.

„Ключова цел на Регионален център София, ЮНЕСКО, е опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на 16-те страни членки на организацията, сред които България, Словения и редица други държави от Югоизточна Европа. Вярвам, че пътят към ефективното съхранение е един - атрактивно представяне на богатството на нашите държави пред широката аудитория, достъпно и модерно комуникиране на традициите, привличане на интереса на младите хора, затвърждаване на убеждението, че културното наследство е любопитно, а не морално остаряло. Затова и съм щастлива, че тази изложба се намира в Градската градина на София – място, станало известно като събирателна точка за младите хора. Защото те са най-важната публика на културното наследство – на национално и мултинационално ниво”, казва Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, ЮНЕСКО.

Част от гостуващата в София изложба е Литийното шествие-постановка „Страстите Христови” от Шкофя Лока - световно признат елемент, вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Драматизацията е най-старата в Словения и същевременно най-мащабната и зрелищна театрална постановка на открито в страната с повече от 800 участници, 80 конници и над 30 000 зрители. Спектакълът се разиграва веднъж на 6 години, като следващото издание ще бъде през 2021 година.  

„Словения, както и България, има богата култура и традиции. Наша задача и основна цел е да популяризираме тази култура не само в Европа, но и по целия свят. Затова и пътуващата изложба е от толкова голямо значение за нас. Изключително съм благодарен на София и организаторите на събитието за гостоприемството. Смятам, че инициативи като тази са начинът нашите традиции да станат познати и вълнуващи за все повече хора”, каза Н.ПР. Анжей Франгеш, посланик на Република Словения у нас.

Изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“ се осъществява с подкрепата на Столична община и ще остане в Градската градина в София до 27 ноември 2018 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай