Идва балетният театър на Борис Ейфман

„Евгений Онегин“ гостува в София след Ню Йорк, Пекин и Париж

Идва балетният театър на Борис Ейфман | StandartNews.com

След Ню Йорк, Пекин и Париж балетният театър на Борис Ейфман ще гостува и в София - на 23 октомври в зала 1 на НДК  с „Евгений Онегин“.  Отзвукът в авторитетни американски издания е гарниран с възторг. "Единственото нещо, за което можем да се съмняваме е дали той е последният водещ хореограф на ХХ век или първият водещ на ХХI век“, пише в „Ню Йорк Поуст“ Клайв Барнс. „Светът на балета, намиращ се в търсене на главния хореограф, може да прекрати търсенето. Той е намерен - той е Борис Ейфман.“, добавя Анна Киселхоф.

Борис Ейфман смело експериментира с танцова техника и музикални стилове, смесвайки класиката с рок и джаз.  Музиката в „Евгений Онегин“ е съчетание на класически творби на Чайковски с рока на Александр Ситковецкий, създател на легендарната група "Автограф".

В балета „Евгений Онегин“ великият хореограф пренася героите на Пушкин в наши дни - в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила. Изборът на романа в стихове, наричан „енциклопедия на руския живот“, не е случаен. Творбата на Пушкин вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42-годишна история. Световната критика  определя балета като „уникален стил и вселена“, а  Борис Ейфман като „страхотен магьосник“ и „един от водещите хореографи за всички времена“.  Причината за този безпрецедентен успех, според самия Борис Ейфман, се дължи на факта, че спектаклите му събуждат дълбоки емоции у зрителите, които събарят културни и езикови бариери. Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения и академизма.  „Това, което правя, може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща“  казва  Ейфман. Неговите артисти пък са овладели нов „танцов речник“. Деца до 7 се допускат без билет и право на отделно място. /Учтиво молим родителите да носят копие на акта за раждане на детето, казват организаторите от Degris events./

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай