Георги Господинов и Мария Лалева – любими автори

Топ 10 на най-търсените и онлайн поръчвани книги

Георги Господинов и Мария Лалева – любими автори | StandartNews.com

Истинските ценители на качествената литература нито за миг не са спрели да купуват и поръчват книги по време на извънредното положение. Няколко от големите книжарници в София останаха отворени за най-страстните почитатели на родните и международните писатели, а онлайн пазарът също не спира. Ето и класацията за най-търсените заглавия.

1. „Времеубежище“ от Георги Господинов, „Жанет 45“. И тогава миналото тръгна да завладява света…  В началото залогът е една клиника, в края – един континент.  Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония.  "За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом", така  Георги Господинов дефинира смисъла.

2. „Фермата - Алманах - История на българщината” от професор Пламен Павлов, професор Милко Палангурски,  AT Publishing. Луксозно издание от риалити предаването „Фермата”  представя историята на България така, както не сте я виждали до момента.

За създаването на Алманаха екипът на предаването се доверява на сдружение "Българска история". В книгата са проследени събитията от Първата българска държава, през Средновековието, годините на Османското иго и следосвобожденската история, като има и глави, посветени на развитието на българската литература и спортните успехи на страната. Написана е една глава, в която се съдържат изцяло научните постижения на българите. В Алманаха има и част за родното културно-историческо наследство извън страната. Книгата съдържа общо петнайсет глави.

3. „Живот в скалите” от Мария Лалева, „Книгомания”. Драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта. Провокира читателя да задава въпроси, да намира отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“, изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Тя вече пише и сценарий по романа. Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл. „Любовта е за показване, момиче, не тъгата.“ „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“

„Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...“

4. „Топ мистериите на България” от Слави Панайотов, Оз books. Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти, свързани с България. Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото. Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките, като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим. И още много разкрития за - Баба Ванга, свещения триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък, предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли, Странджа - планина с много лица.

5. „Топ мистериите на света“ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books. Авторът разширява кръга от загадки и разказва за необясними и озадачаващи предмети, места и случки в световен мащаб. В книгата ще откриете забранена история, неудобни находки и аномалии, будещи съмнение за съществуването на алтернативен, обвит в мистерии, ход на човешкото развитие. Съществували ли са Атлантида и Лемурия и къде е скрито тяхното знание? Как археологически находки като ръкописите от Мъртво море и дискът от Фестос предизвикват учените по цял свят? Доказват ли йероглифите в Дендера и Багдадската батерия, че древните са имали електричество? Защо загадъчни места като Мачу Пикчу, Стоунхендж, Гьобекли тепе и Баалбек разтърсват представите ни относно технологиите от миналото? Какво се крие зад неразгаданите случаи на прохода Дятлов, Тунгуския феномен и изчезванията на кораби и самолети в Бермудския триъгълник? Възможно ли е древните хора да са конструирали първия аналогов компютър, познат като Механизма от Антикитера? Скални рисунки, шумерски клинописи и статуетки провокират въпроса - посещавали ли са извънземни Земята в нашата дълбока древност? Какви са библейските тайни на Светия Граал, Кивота и противоречивата Плащаница от Торино, на която се смята, че е отпечатан ликът на Христос? Това са само някои от десетките мистерии и загадки, които ще откриете между страниците на тази книга.

6. „По пътя към върха - Историята на Христо Проданов“ от Димитър Димитров, Сдружение "Българска история". 22 април 1984 година е паметна дата в българската история. Броени часове, след като става първият българин, стъпил на Еверест, Христо Проданов загива. Самостоятелното му безкислородно изкачване по Западния хребет превръща алпиниста в легенда и олицетворява целия му жизнен път.

Книгата не е просто поредната биография на знаменития алпинист. Читателят може да проследи нелеката житейска съдба на Проданов – от порутената родна къща в Карлово до перлата на Хималайската корона. Преките свидетелства на близки и колеги разкриват чисто човешките му качества, сред които се откроява неговия прословут непримирим дух. С помощта на непознати документи пък се пренасяме зад кулисите на българските хималайски експедиции Лхотце’81 и Еверест’84, намиращи се под прекия контрол на комунистическата партия. „По пътя към върха“ е книга за достойнството и морала, смелостта и саможертвата, упоритостта и силната воля. Качества, които са важни не само в алпинизма, но и в живота на всеки човек. Книгата представя и десетки ценни фотографии от архива на Аврам Аврамов – ръководител на експедицията през 1984-а.

7. „География на мъдростта“ от Ерик Уайнър, „Фабер“. Авторът на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „География на блаженството“ се впуска в забавно интелектуално пътешествие, следвайки стъпките на най-големите мислители в човешката историята и ни показва как всеки от тях - от Епикур до Ницше, от Торо до Ганди – ни предлага духовни и практически уроци за днешните неспокойни времена.

 Ерик Уайнър съчетава своята страст към философията със страстта си към пътешествията и предприема поклонническо пътуване, което разкрива изненадващи житейски уроци от великите световни мислители по света, от Ницше до Ганди, от Конфуций до Симон Вейл. Пътувайки с влак (единственият транспорт, който му предоставя условия за размишление) той изминава хиляди километри, като прави спирки в Атина, Делхи, Уайоминг, Кони Айлънд, Токио, Франкфурт и на различни места между тях, за да се свърже с първоначалната цел на философията: да ни научи как да водим по-мъдър, по-смислен живот. От Сократ и древна Атина до Симон дьо Бовоар и Париж на ХХ век, избраните от Уайнър места и философи ни дават важни указателни табели, докато се лутаме в днешните хаотични времена.В „География на мъдростта“ Уайнър ни кани да го придружим в неговото приключение, което може да промени живота на човек, в неговото преследване на мъдростта и откритията, докато се опитва да намери отговори на най-жизненоважните въпроси.

8. „Тунел през въздуха“ от У. Д. Ган, „Бард“. Милионерите не използват астрология, милиардерите го правят! Тези думи, приписвани на Дж. П. Морган, се отнасят с най-голяма сила за Уилям Ган, наричан Прорицателя от Уолстрийт. Смятан за един от най-великите борсови играчи и финансови анализатори на всички времена, Ган дори не е завършил гимназия. Въпреки това създава легендарен метод за прогнозиране на борсовите котировки, който съчетава геометрия, астрономия, астрология и древна математика.

„Тунел през въздуха“ е най-прочутото и най-загадъчното произведение на Уилям Ган. Едни виждат в него вдъхновяваща история за мястото на човека във Вселената, други смятат, че тук Ган е разкодирал послания, скрити в Библията, трети са убедени, че книгата крие тайните на борсовата астрология и феноменалните успехи на Ган.

 

Самият Ган определя „Тунел през въздуха“ като „мистичен роман, който съдържа безценна тайна, забулена с воала на словото. Някои ще я разкрият още с първия прочит, други с втория, но повечето ще разбулят тайната едва когато прочетат книгата за трети път.“ У. Д. Ган прогнозира тотален икономически срив през 2020 година.

9. „Заветът“ от Добри Божилов, „Лексикон“. Действието тече успоредно с това в „Задругата“ но е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман. Каква е тайната, скрита в тайната? Коя е Забулената и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е приятел и кому е враг?

Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски момент, романът акцентира върху катарзиса, прошката и трънливия път към свободата.

10. „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън, „Хермес“. Социалните мрежи и наложената консуматорска култура подхранват масово постоянен идеал за щастие: безоблачно и безпроблемно битуване, вечна любов, привлекателна външност, вдъхновяваща и високоплатена работа... С две думи – живот за завиждане. Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното: „Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“. Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай